Demente lider under flytning

Pårørende til demente vil forhindre lukning af plejecenter

02:08

1 af 2

Pårørende til demente i Skanderborg Kommune er oprørte, fordi flere plejecentre skal lukkes. De frygter, at de sårbare beboere ikke kan tåle at blive flyttet fra deres vante rammer.

Rita Knudsen er kone og pårørende til Aage Rasmussen, der lider af alzheimers. Han har boet på plejecenter Baunegården i godt to år.

Men nu er det med stor sandsynlig snart slut, da Skanderborg Kommune har planer om at lukke stedet og flytte beboerne til andre steder.

- Det vil være nemt for dig og mig at flytte, og det ville ikke være noget problem, fordi vi godt kan finde os til rette et andet sted, men for ham (Aage Rasmussen, red.) vil det være en katastrofe, siger Rita Knudsen og fortsætter:

- Hvis han bliver flyttet et nyt sted hen, vil han ikke ane, hvad han skulle gøre. Sådan noget bliver jeg bange for. Og den tryghed, som han har brug for i sin sygdom, den har han her. Hvis vi tager den fra ham, så gør vi hans sygdom endnu værre, og det har han ikke brug for.

Baunegården er et af tre plejecentre, som Skanderborg Kommune har planer om at lukke.

- At det er altødelæggende, det tror jeg ikke rigtig på. Men det er en opgave, som vi har, at skulle træffe de her beslutninger, også selv om vi ved, at det for nogen er en meget stor opgave, siger Jørgen Gaarde (S), der er borgmester i Skanderborg Kommune.

Se: Gps'er redder liv

Kommunen forventer, at der i fremtiden vil være mindre brug for plejepladser til især demente, da de foretrækker at blive boende hjemme.

- Baunegården er et rigtig velfungerende sted for dem, der bor derude, og det er de andre steder også, men vi kigger på vores samlede kapacitet, og så ønsker vi at have vores plejecentre inde i vores store byer, siger Jørgen Gaarde.

Rita Knudsen kan godt se problemstillingen, men hun frygter for konsekvenserne.

- Jeg kan godt forstå deres problematik, og det er også derfor, at jeg ikke sidder og skælder dem ud. Jeg har en udmærket god forståelse for, at tingene skal hænge sammen. Det jeg bare beder dem om, det er at se på, hvad det er for nogle personer, som de flytter, siger Rita Knudsen.

Lukningen af de tre plejecentre i Skanderborg Kommune skal diskuteres på et byrådsmøde onsdag.

I tv-indslaget øverst på siden kan du se mere om de måske forestående flytninger.