Demente får rum til bøn

Ældres religioner i fokus på plejehjem

Demente på Plejecenter Klovenhøj i Horsens Kommune har fået et bederum - eller et stillerum som det også kaldes - hvor de kan finde ro og fordybe sig. 

Det lille rum, der tidligere har fungeret som vindfang, er forsynet med et billede af Jesus Kristus, et kors, et alter med to lysestager, en bibel, et bord med en buket blomster og to stole.

Der er desuden forskellige former for musik, som beboerne kan lytte til. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

 To af plejecentrets ansatte - social- og sundhedsassistent Vivi Thielsen og social- og sundhedshjælper Marie Ravn Jensen - har realiseret idéen på baggrund af en opgave, de skulle skrive om innovation og nytænkning inden for plejeområdet:

- Om få år vil flere og flere ældre med forskellige religioner bo på plejehjem. Det kan give behov for et sted, som de ældre i fred og ro kan trække sig tilbage til. Forskellige religioner nødvendiggør imidlertid fleksibilitet. Derfor er alt i rummet gjort flytbart. Det betyder at der for eksempel kan lægges et bedetæppe ud, opstilles buddha figurer m.m., fortæller de to.

Skal berolige demente

Ud over det religiøse aspekt kan rummet også bruges til at berolige demente beboere, der går rundt på gangene, fordi de har svært ved at finde ro:

- Når vi spørger de ældre, hvem de leder efter, kan de ikke svare. Måske leder de i virkeligheden efter deres Gud, som de således kan komme tættere på ved at sidde med en bibel eller se på alteret og lytte til salmer.

Ifølge områdeleder Grethe Therkelsen, Sundhedscenter Søndergården, er nyskabelsen et rigtig godt eksempel på innovation inden for plejeområdet:

- Vi arbejder konstant med idéer til, hvordan vi bedst muligt kan dække de dementes ønsker og behov. Med rummet har vi fået en brugbar nyskabelse, der dækker flere behov - og tilmed for næsten ingen penge, siger hun.

Innovationsopgaven er lavet som led i Horsens Kommunes rotationsprojekt Vejen til vækst.

Der bor 26 demente ældre på Plejecenter Klovenhøj.