De sidste stemmer tæller

Der skal ikke så mange stemmer til, som man tror, for at ændre på valgresultatet

02:35

1 af 2

Der er rigtig mange vælgere, der stadig er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds.

Ifølge valgforsker Roger Buch handler det om 10 procent, som først beslutter sig på selve valgdagen, og det kan være nok til at afgøre valget.

Derfor er hver enkelt stemme vigtig for kandidaterne.

Se: Kæmper om tvivlerne

- Der skal ikke så meget til for at blive valgt. Jeg tror egentlig, man har en overdreven forestilling om, hvad der skal til for at ryge i Folketinget, siger Roger Buch, der forsker i valg på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

550 stemmer kan være nok

I gennemsnit kræver det omkring 20.000 personlige stemmer at komme i Folketinget.

Men det er partierne, der tjener mandaterne og vælger kandidaterne, der kommer ind, og sidste gang var det kun ni kandidater, der med over 20.000 personlige stemmer selv tjente deres mandat hjem.

- Der er rigtig mange kandidater, der ryger i Folketinget med 1.000-2.000 stemmer, faktisk hed brundskraberen sidste gang 550 stemmer, så hvis man kan hente et par stykker om dagen, så kan det blive til noget i løbet af en valgkamp, siger Roger Buch.

Se: Tips: Sådan sætter du krydset

Ifølge ham ved de fleste godt, om de er til rød eller blå blok, men de er i tvivl om, hvilket parti de skal stemme på.

- For kandidaterne handler det nok så meget om de personlige stemmer, og der er det vigtigt, at man gør alt, hvad man kan. Hvis man kan hente to der, to der og to der i tyve dage i træk, så er det klart, at så bliver det til noget, siger han.

Se hele interviewet med Roger Buch i videoen øverst på siden.