De løber hurtigere

Personalet på de østjyske sygehuse har øget produktiviteten

Sygehuspersonalet løber stærkere end før, og produktiviteten på sygehusene stiger. Men der er store forskelle mellem regionerne. Det viser en ny rapport fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Ifølge rapporten er produktiviteten på de danske sygehuse hvert år siden 2003 gået i vejret. Eneste undtagelse er strejkeåret 2008. Ellers er den gennemsnitlige stigning på 1,4 procent og fra 2008 til 2009 på hele 4,2 procent.

- Det er meget tilfredsstillende, at man på sygehusene har fundet et ekstra gear og ryddet op efter strejken og år for år øger produktiviteten, siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) og fortsætter:

- Den udvikling skal vi fortsætte. Den gennemsnitlige ventetid på sygehusene er nu nede på 53 dage mod 90 dage, dengang regeringen trådte til.

Region Midtjylland i toppen
Den nye rapport viser også, at der er stor forskel mellem de enkelte regioner. Region Syddanmark ligger markant forrest, mens Nordjylland og Hovedstaden ligger lavest.

- Det skyldes blandt andet bedre patientforløb, bedre planlægning og udbud. Når vi hører, at flere regioner har problemer med at holde budgetterne, må Region Syd være et eksempel til efterfølgelse, siger Haarder.

Region Syddanmark lå i 2009 et på et produktivitetsniveau på 105 procent af landsgennemsnittet tæt fulgt af Region Midtjylland med 102 procent. Region Sjælland ligger på 98 og Nordjylland og Hovedstaden på 97.

- Tallene viser, at vores læger og sygeplejersker oven på strejken i 2008 virkelig har smøget ærmerne op. Derfor undgår vi de store tilbagevendende fyringsrunder, som sygehuspersonalet i de andre regioner er udsat for, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg forventer at produktiviteten vil falder de kommende år af økonomiske årsager.