De fattige bliver rigere

Svage familier får en bedre hverdag 

Tusinder af fattige østjyske familier får flere penge til rådighed, når regeringen nu afskaffer de såkaldte fattigdomsydelser som starthjælp, introduktionsydelse og kontanthjælpsloft.

- Nogle af de beboere, der har haft det allersværest, får et løft og kan se frem til en bedre hverdag, siger Jens Møller - leder af boligforeningernes fællessekretariat i Aarhus til DR Østjylland. Knap 7400 mennesker i Aarhus Kommune får kontanthjælp eller starthjælp.

Det er arbejdsløse med indvandrerbaggrund, som har opholdt sig i mindre end 7 af de sidste 8 år i Danmark, der får starthjælpen, som kun er godt det halve af kontanthjælpen. En familie med børn på starthjælp har tilsammen godt 13.000 kr til rådighed hver måned - før skat.

- Det går jo altid ud over børnene. Der er færre ting, de her børn kan deltage i af sociale aktiviteter og fritidsaktiviteter. Og jeg håber, at flere børn nu kan deltage i børnefødselsdage og tage med til fodbold, siger Jens Møller.

Mister den ene kontanthjælp
Nogle har endda færre penge. Et ægtepar på kontanthjælp, som ikke tilsammen har regulært arbejde i 450 timer om året, mister nemlig den ene kontanthjælp.

- Og det betyder, at de så må leve af en kontanthjælp, siger Nina von Hjelmcrone, der arbejder i retshjælpen i Gellerup og er lektor i socialret på Aalborg Universitet.

Det kan gøre det svært at få betalt basale udgifter som f.eks. husleje, medicin og tandbehandling og har tvunget mange til at låne penge, siger Nina von Hjelmcrone, der ser frem til, at fattigdomsydelserne bliver afskaffet.

- Det vil betyde, at de ikke skal stå i den situation, at de konstant skal låne penge af familie og venner, hvilket de gør. Mange af dem har rigtig meget gæld, siger hun.

Ifølge Jens Møller er der heller intet, der tyder på, at starthjælpen har tvunget flere til at finde et arbejde. Chancen for arbejde bliver derimod større nu, mener han.

- Nu skal de ikke bruge så meget krudt på at sikre huslejen og skaffe mad til børnene. Nu kan de koncentrere sig om det, det drejer sig om - nemlig at komme ud på arbejdsmarkedet.