Datter til krigsveteran fik medalje: Der er mange svære tider

Lærke Thorsø blev i dag hædret med en medalje for de udfordringer, det giver at være barn til en soldat, der har været udsendt

01:27

Normalt er det ofte soldater, der hædres med medaljer for deres indsats for Danmark, efter de har været i krig.

Men i dag i Horsens var det nogen af dem, der har haft det mindst lige så hårdt i forbindelse med en udsendelse, som blev påskønnet. Medaljer blev nemlig overrakt til børn af soldater.

En af dem var 15-årige Lærke Thorsø, hvis far for 17 år siden var udsendt til Balkan, og som i dag er diagnosticeret med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Hun har på egen krop oplevet, hvordan det er at få en far hjem fra en krig.

Læs også Soldater takker nej til nye veteranhjem i skoven

- Det har betydet meget for mig. Der er mange svære situationer og har været svære tider. Når min bror og jeg er oppe at skændes lidt, så bliver min far meget hurtigt sur på os. Så kan man godt tænke, at det var min skyld, han blev så sur, men så skal man lige huske, at han faktisk fejler noget, siger Lærke Thorsø til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Hun er derfor rigtig glad for at få den anerkendelse, som en medalje er.

Læs også DF støtter stærkere indsats for krigsveteraner

- Da jeg fik at vide, hvorfor vi får den, synes jeg, at det var godt, fordi det viser, at nogen gider støtte en i det, siger Lærke Thorsø.

Skræmmende for familien

En af dem, der har taget initiativ til at uddele medaljer til børn som Lærke, er Harald Jensen. Han er selv krigsveteran og ved, hvad det kan have af konsekvenser for familien.

Børnene og familien er en stor ressource, der kan noget. De betaler en høj pris.

Harald Jensen, krigsveteran

- De står tit i brandpunktet og er uskyldige. Man skal tænke på, at det også er familien, man sender afsted til en hel ny verden. Det kan være skræmmende især for børnene, forklarer Harald Jensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Han mener, at samfundet sender et vigtigt signal ved også at hædre de pårørende som i Horsens i dag.

- Børnene og familien er en stor ressource, der kan noget. De betaler en høj pris nogle gange, og fortjener et skulderklap, mener han.

I alt seks børn fra Horsens blev tildelt en medalje af borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen (S).

01:20

VIDEO: Se interviewet med initiativtager Harald Jensen her. 

Luk video