Datter: Jeg frygter det kan ske igen

Indsprøjtede knuste tabletter kostede dement livet

Det var formentlig velment, da en gruppe af sosu-assistenter besluttede at knuse pamol-tabletter og dereefter angiveligt sprøjtede dem direkte i blodbanen på en ældre dement beboer i plejeboligerne Sifsgård i Åbyhøj.

Men beslutningen var formentlig en så grov fejlmedicinering, at den endte med koste beboeren livet. I dag er de fire sosu-asstistenter sigtede for uagtsomt manddrab, tre af dem er desuden bortvist fra deres arbejde.

Nu rejser den afdødes to børn kritik af plejecentrets håndtering af deres far, som netop var hjemvendt til sin plejebolig efter en operation. Og samtidig stiller de spørgsmåltegn ved, om plejecentrene overhovedet er fagligt kompetente til at modtage deres beboere straks efter at de har været indlagt på hospitalet.

- Jeg frygter, at det her kan ske igen. Jeg mener, at det alvorligt skal overvejes, om plejecentrene kan magte den opgave, de bliver pålagt med nyopererede patiener, siger den afdødes datter, Lene Bøjlesen til TV2 | ØSTJYLLAND.

Havde smerter men ville ikke have medicin

Ifølge Lene Bøjlesen havde faren en del smerter kort efter sin hjemkomst fra operationen. En sosu-assistent knuste derfor pamol og puttede det i faderens grød, men den ældre demente mand nægtede at spise.

- Som hun selv sagde, nærmede det sig tvangsfodring, fortæller Lene Bøjlesen.

Herefter snakkede Lene Bøjlesen med personalet om, at manden i stedet skulle smertestilles ved hjælp af stikpiller. Hvorfor dette ikke skete og hvorfor personalet i stedet valgte at knuse pamol og sprøjte det direkte i den ældres blodbaner, ved hans datter ikke i dag. Men da manden stadig havde drop i hånden fra sygehuset gætter hun på, at personalet har tænkt, at det var en hurtig vej til at lindre hans smerter.

- Jeg har det meget ambivalent med, at han gik bort på denne måde. For hans sidste halve år havde været svært, han var dement og havde brækket hoften, så på mange måder var det godt, at han fik fred, men man dræber altså ikke mennesker i Danmark, siger Lene Bøjlesen.

Hun ser frem til, at der falder en afgørelse i sagen, men har ingen hævntørst.

- Tværtimod har jeg ondt af dem, siger Lene Bøjlesen.

Har aldrig oplevet noget lignende

På plejecentret Sifsgård i Åbyhøj er områdechef, Jesper Lund Madsen ligesom de ansatte meget berørte af dødsfaldet der skete 9. juli i år.

- De ansatte har været mege utrygge, og vi har haft brug for at bearbejde forløbet, siger Jesper Lund Madsen.

Han kalder episoden for meget speciel.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og jeg håber heller aldrig at komme til det.  Det der skete kan karakteriseres som en kortslutning blandt de tre-fire implicerede medarbejdere, som gør, at de træffer en forkert beslutning, siger Jesper Lund Madsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ud af de fire sigtede er tre af dem bortviste. Områdechefen vil ikke komme ind på detaljerne om, hvorfor kun tre er bortviste.

Plejecentre skal klare nyopererede

Den 88-årige beboer var nyligt hjemvendt fra hospitalet. Her var han opereret efter et brud på hoften. Som en del af et pilotprojekt modtog plejecentret beboeren meget kort efter operationen, hvorefter restitutionen skulle foregå i patientens hjem. 

Projektet skal blandt andet afhjælpe at ældre demente bliver konfuse af længere tids hospitalsindlæggelse. Men de efterladte mener ikke, det faglige niveau er højt nok til det ude i plejecentrene.

- Jeg håber da i hvert fald, at denne her episode bliver taget med i betragtningerne, når projektet skal evalueres, så man kan vurdere om plejecentrene er gearede til at klare opgaven med nyopererede, siger Lene Bøjlesen.

Når embedslægen har været foretaget sin lægefaglige vurdering af den uheldige fejlmedicinering, vil anklagemyndigheden tage endelig stilling til, om der skal rejses tiltale mod sosu-assistenterne.

Hvis sigtelserne mod assistenter derimod falder, vil deres bortvisninger ifølge områdechef, Jesper Lund Madsen, stadig blive opretholdt.