Dårlig mundhygiejne kan koste liv på danske hospitaler

Risikoen for lungebetændelse hos intensivpatienter kan reduceres med 65 procent blot ved bedre mundhygiejne.

Der kan være god grund til, at ens mundhygiejne er i top, hvis man har et svækket immunsystem.

Det viser en undersøgelse lavet på Skejby Universitetshospital.

Lungebetændelse er en af de hyppigste komplikationer hos patienter på hospitalernes intensivafdelinger, og for svækkede patienter uanset alder kan det være direkte livsfarligt.

<B>Tandplak er reservoir for bakterier</B>
Mange af tilfældene kunne imidlertid undgås, hvis patienterne fik udført den nødvendige mundpleje, oplyser hygiejnesygeplejerske Elisabeth Lund fra Skejby Universitetshospital til Tandlægebladet.

- Tandplak virker som reservoir for bakterier, og bakterier fra mundhulen aspireres til luftvejene, som hos svækkede patienter er mere modtagelige for infektioner. Derfor virker mundpleje forebyggende, men det er desværre en overset plejeprocedure på mange danske hospitaler, fortæller Elisabeth Lund i Tandlægebladet.

Ifølge udenlandske undersøgelser kan risikoen for lungebetændelse reduceres med op til 65 procent alene ved hjælp af tandbørstning og skylning med chlorhexidin.

<B>Mere fokus på problemstillingen</B>
Det ser dog ud til, at mundhygiejne nu vil komme mere i fokus.

Tandlægebladet har talt med Birte Baktoft, der blandt andet er sygeplejerske på regionshospitalet i Randers samt medlem af ekspertpanelet i Operation Life. Tandlægebladet har desuden forelagt Birte Baktoft forskellige publiceringer om sammenhængen mellem mundpleje og risikoen for lungebetændelser. Og Birte Baktoft er positiv:

- Det er jo fantastisk, hvis vi ved at gennemføre systematisk mundpleje kan forebygge en stor del af lungebetændelserne. Måske ligefrem redde liv, siger Birte Baktoft.