Danskerne spænder hjelmen

Salget af cykelhjelme til blandt andre århusianere er eksploderet de seneste år.

Cykelstierne i det ganske land vrimler med hjelme i alle farver og mønstre, så du havde det måske allerede på fornemmelsen. Salget af cykelhjelme er eksploderet de seneste år. På tre år er salget mere end fordoblet, fortæller direktør i cykelhandlernes brancheorganisation Danske Cykelhandlere Erik Oddershede til Urban.

- Børnehjelme har altid solgt godt, men den nye stigning ser vi på hjelme til unge og voksne, siger Erik Oddershede.

Hjelmene er mest populære i København, men også i Århus og Odense, fortæller han.Det overrasker ikke trendforsker og direktør i Firstmover Kirsten Poulsen, at det er de unge byboere, det spænder hjelmen.

- Det er flere år siden, den mest trendsættende befolkningsgruppe tog cykelhjelmen til sig. Nu har trenden nået den brede befolkning, siger hun til Urban.

For det er moderne at være ansvarlig.

- Økologi, sund mad, røgfrie hjem og cykelhjelme er alt sammen del af en ansvarlighedsbølge, der skyller ind over landet, siger Kirsten Poulsen.

På landets store skadestuer glæder man sig over udviklingen, men det er for tidligt at sige, om det allerede har betydet færre hovedskader. Der er dog ingen tvivl om, at hjelmene på cykelstierne vil betyde færre hjerneskader, siger landsformand for Hjerneskadeforeningen Niels-Anton Svendsen.

- Vi er jo en forening, der helst ikke vil have flere medlemmer, så vi er meget glade for, at folk er begyndt at passe på deres hjerner med en hjelm, siger han.

En af Niels-Anton Svendsens egne bekendte er for nyligt hoppet med på hjelmbølgen:

- Få dage efter hun havde købt cykelhjelmen, blev hun kørt ned af en bil, men slap uden skader, fortæller han.