Danskerne skylder milliarder til skat

Efter kollapset i Skats system vokser gælden til det offentlige. Og det vil den gøre en rum tid endnu

Hele 95,4 milliarder kroner. Så stort lyder det beløb, som borgere og virksomheder ved udgangen af tredje kvartal 2016 skyldte det offentlige.

Det viser en redegørelse fra Skat, som netop er blevet sendt til Folketingets Finansudvalg og Skatteudvalg.

Dermed er gælden til det offentlige vokset med 3,6 milliarder kroner fra andet til tredje kvartal sidste år.

Gælden er vokset langt hurtigere end tidligere. Det er en konsekvens af det totale kollaps i Skats nu skrottede digitale inddrivelsessystem, EFI, i efteråret 2015.

Skats inddrivelsesdirektør, Lizzi Jakobsen, forklarer, at Skat har måttet inddrive gælden på gammeldags manér, siden den automatiske inddrivelse blev suspenderet.

- Der er ingen mirakelmedicin, som med et trylleslag kan løse problemerne, siger hun i en pressemeddelelse.

- Det tager tid at rydde op efter EFI og bygge inddrivelsen af gælden til det offentlige op fra bunden. Og i den proces er hårdt arbejde og en god portion tålmodighed vejen frem.

I oktober 2016 blev de normale regler om forældelse af gæld ophævet, så Skat ikke mister retten til at kradse gælden ind, mens systemet kører i nøddrift.

- Næste skridt er at få en ny og forbedret it-understøttelse af processerne, og derfor arbejder vi også på højtryk med færdigudvikling og test af vores nye system, siger Lizzi Jakobsen.

Hun understreger dog, at de nye it-systemer ikke ændrer på, at de samlede offentlige restancer med al sandsynlighed vil blive ved med at stige "en rum tid endnu".

Fra april til september sidste år inddrev Skat i gennemsnit knap 400 millioner kroner om måneden. Det nærmer sig det månedlige niveau på 450 til 500 millioner kroner, som var normalen, før EFI blev lukket ned.

Kvartalsredegørelsen fra Skat kommer, dagen efter at en række inkassofirmaer i Politiken argumenterede for at lade private aktører overtage en større del af inddrivelsen fra Skat.

I begyndelsen af året fik kommunerne lov til igen selv at opkræve en del af borgernes gæld. Efter aftalen med regeringen kan kommunerne forsøge at inddrive gæld for op mod fem milliarder kroner.

Hans Frost og Tom Kronbo - F.A.K bokseklub fylder 100 år

playLegendarisk bokseklub fylder 100 år – fejrer det ved at vække fortiden til live

20190122-155819-5-1920x1281we

play Hundredevis af tomme fustager hos bryghus: - Det er jo ikke sjovt

Flyvestation Karup

Aarhusianer dømt for at bestikke forsvarsansat

Retten i Randers

Rumænsk mand idømt fem års fængsel for hjemmerøveri mod ældre kvinde

Dagli'Brugsen

play Sur smiley gør ondt: Ny brugsuddeler starter med at rydde op

Her krammer Anika og Marijana, som har hjulpet med at samle penge ind

Godt nyt om indsamlingen til Anika: De tæller millionerne