Dansk-japansk samarbejde i Aarhus

Vestas og Mitsubishi skal lave havvindmøller

Samarbejdet mellem Vestas og japanske Mitsubishi kommer til at ske i udkanten af Aarhus. Det dansk-japanske projekt om kæmpe havvindmøller kommer til at gå under navnet MHI Vestas Offshore Wind, oplyser Vestas.

380 ansatte får arbejdsadresse tæt på Vestas hovedkontor i det nye selskab, hvor ejerskabet er ligeligt fordelt mellem Mitsubishi og Vestas.

Vestas topchef Anders Runevad, der også er næstformand for MHI Vestas Offshore Wind, siger, at offshore-vindkraftindustrien er meget krævende:

- For at lykkes inden for denne er det nødvendigt at have den helt rigtige sammensætning af pålidelig og gennemprøvet teknologi, erfaring, viden og en stor installeret kapacitet, siger han i en meddelelse til fondsbørsen.

- Jeg er overbevist om, at MHI Vestas Offshore Wind har netop alt dette, og jeg ser frem til at følge selskabet tæt på sin vej mod at blive en global leder inden for offshore- vindkraft, siger han.

Samarbejdet mellem Vestas og Mitsubishi Heavy Industries handler om at udvikle verdens største havvindmølle, V164 8 MW, som er blevet lavet som en prototype ved Østerild i Thy.

Vestas har tidligere meddelt, at man regner med at indlede serieproduktion af den nye mølle i 2015 eller 2016, hvis kunderne tager godt imod den.

Umiddelbart får samarbejdet ikke stor betydning for Vestas på hverken omsætning eller bundlinje i år. En gevinst på joint venture-transaktionen på omkring 50 millioner euro vil blive indtægtsført som særlige poster, oplyser Vestas.