Dansk humle i dansk øl

Århusiansk forsker vil have danske ølbryggere til at putte dansk humle i bryggen i stedet for udenlandsk humle.

Det danske øl skal ikke bare smage af humle, det skal smage af dansk humle. Noget øllet ikke har smagt af siden 1800-tallet.

Seniorforsker ved Aarhus Universitet Gitte Bjørn har sat sig for at bringe den danske humle tilbage i de grønne flasker, skriver metroXpress.

- Gennem de seneste 100 år er alt humle blevet importeret fra udlandet på grund af kvalitetskrav og billigere priser, men tidligere blev der produceret masser af humle i Danmark, og planten vokser stadig vildt i naturen. Der er bare ikke nogen, der dyrker den længere, fordi den kræver meget pleje, siger Gitte Bjørn.

<B>Spørgsmål om kvalitet</B>
En af de store udfordringer for humleforskeren er netop at finde planter i den danske natur, der
kan leve op til de høje kvalitetskrav. Der findes mange arter af øl-planten i den danske natur, men langtfra alle egner sig til at komme på flaske.

- Nogle af de planter, vi har haft med i laboratoriet, havde overhovedet ingen smag. Andre fik øllet til at lugte for meget af grøntsager, men humlen er en plante, der sætter sin smag og aroma efter der, hvor den vokser, så vi skal bare blive ved at teste dem, indtil vi finder frem til den
rette, siger seniorforskeren.

Ifølge Gitte Bjørn er tiden moden til den danske humle med alle de nye mikrobryggerier, der slår
rødder i den danske muld - med stor succes.

- Gennem det seneste år har rigtig mange landmænd og bryggere vist interesse for den
danske humle, siger hun.

<B>Skeptisk brygmester</B>
På Århus Bryghus er brygmester Niels Buchwald dog lidt mere forbeholden overfor idéen om
genopstandelsen for den danske humle.

- Det danske klima er alt for koldt til at dyrke humle, så den lever op til den kvalitet og pris, vi får fra udlandet. Humlen vokser godt nok som ukrudt i Danmark, men kvaliteten er slet ikke høj nok. Jeg tror, det vil tage mange år, før man når frem til et tilfredsstillende resultat, siger Niels Buchwald.