Danser dine børn også denne dans? Her er historien bag

Glem dab og bottleflip. Et nyt move har taget over - også i Horsens

00:49

VIDEO: Elever fra Horsens Gymnasium viser, hvordan man danser floss. Video: TV 2

I samarbejde med tv2.dk

De knytter næverne og gør klar ved at skyde hofterne kraftigt fra side til side. Så kommer armene på og svinger i robotagtige bevægelser, der mest af alt minder om et gammelt pendulur.

Skal det være helt rigtigt, skal man holde et udtryksløst ansigt imens. Men det er svært, når hele klassen står og kigger på, mens de bedste dansere fra 1.a på Horsens Gymnasium demonstrerer, hvordan man danser floss. 

Læs også Se liveblog: 30.000 studerende samlet til festlig kapsejlads

Der går lige knap tyve sekunder, og så bryder de ud i et grin, der gør det umuligt at holde takten.

Fænomenet, de demonstrer, stammer fra USA. Men det har udviklet sig til lidt af en landeplage herhjemme gennem de sociale medier – især blandt børn og unge. 

- Jeg så det i et klip på Youtube, og så tænkte jeg: "Det der, det skal jeg lære". Det så sjovt ud, og jeg tænkte, hvis jeg kan det, ville det være sjovt, siger David Tan Duy fra 1.a på Horsens Gymnasium.

David Tan Duy har helt styr på både hofter og arme. Det får klassekammeraterne til at kalde ham 'Danselærer David'. Foto: TV 2

Drengen med rygsækken

Klippet, han har set på Youtube, er ikke med hvem som helst. Det er en video med Backpack Kid, eller Russell Horning, som teenageren bag fænomenet i virkeligheden hedder.

Han løb med al opmærksomheden med sin dans til sæsonafslutningen af det amerikanske tv-show Saturday Night Live i 2017.

Russell Horning, der er kendt som Backpack Kid, brander sig blandt andet på sin rygsæk, som er med ham overalt. Også her på den røde løber til Nickelodeon Kids Choice Awards 2018.  Foto: Jean-baptiste Lacroix - Ritzau Scanpix

Sangerinden Katy Perry havde set ham på Instagram og inviterede ham med på scenen under sin optræden.

Knap var han trådt ned igen, før han var det helt store samtaleemne på internettet. Her døbte amerikanerne den 15-årige dreng Backpack Kid, fordi han optrådte med rygsæk på.

- Jeg synes, den ser sej ud, så jeg tog den på for at se, om nogen ville reagere på den, har Russell Horning fortalt amerikanske Inside Edition.

Det må man sige, at amerikanerne gjorde, og teenageren svarede igen ved at lægge flere dansevideoer på nettet.

Blandt andet filmede han sig selv sammen med Katy Perry, og her fik han slået fast, at hans simple dans ikke er for hvem som helst.

Under opslagsteksten ”Når din mor prøver at se cool ud” kunne man se sangerinden forsøge at kopiere teenagerens bevægelser uden meget held.

When your mom tries to look cool @katyperry

Et opslag delt af Floss Dance Creator‼️ (@thebackpackkid) den

Svært er godt

Også blandt nogle af 1.a's elever volder dansen problemer.

- Jeg har slet ikke motorik til det. Mine hofter er over det hele, griner Kathrine Nørbæk Bryde efter et mislykket forsøg.  

Netop sværhedsgraden kan være årsagen til, at dansen er blevet populær og er gået verden rundt, mener Nathalie Larsen, der er social mediestrateg og digital chef hos Lead Agency.  

- Den kræver en vis kropskontakt, og heri ligger der et udfordrende element, som gør, at vi får lyst til at prøve at lære den selv, siger hun.

Fem elever fra 1.a på Horsens Gymnasium demonstrerer, hvordan man danser floss. Foto: TV 2

David Tan Huy fra 1.a er enig. Han har godt styr på både hofter og arme.

- Det er lidt sejt, fordi det ikke er alle, der kan det, siger han.

Succes er, når de ældre ikke forstår det

Det seneste år har dansen spredt sig over det meste af verden. Det sker, fordi vi kopierer hinanden og gerne vil vise, at vi har set og lært den som en af de første, fortæller Nathalie Larsen.

- At mestre den dans er den perfekte mulighed for at vise sine skills og en god portion selvironi. Det er perfekt til sociale medier, hvor selvprofilering og humor tæller højt i like-regnskabet.

Samtidig skaber den et fællesskab for en generation, der kan bruges til at distancere sig fra andre, gerne ældre generationer, forklarer trendforsker Louise Byg Kongsholm. 

Læs også Har du også undret dig over dabbing og fidget spinnere?

- Hver generation vil gerne føle, de har opfundet den dybe tallerken. Det nye trend skal være så anderledes, at generationen over dem står og tænker, at det ser fjollet ud, eller at de er tossede. Det opfylder den her dans, siger hun.

Russell Horning er teenageren bag fænomenet 'floss'. Her viser han sine moves ved sæsonafslutningen af det amerikanske tv-show Saturday Night Live i 2017.

Eleven underviser læreren

Klassen fra Horsens Gymnasium deler dog gerne tricket med de lidt ældre. 

Trin for trin forsøger eleven Alexander Sommer at instruere lærer Julie Greve Ejlersen.

Hoftevrikket er hun helt med på, men når det kommer til armene, ligner hendes bevægelser knap så godt. 

- Er det helt skidt? spørger hun håbefuldt.

Et fnis fra klassen er nok til, at hun selv kan formulere svaret.

- Ja, det er helt skidt, konstaterer Julie Greve Ejlersen, der dog får en klapsalve fra eleverne som trøst.

Den franske fodboldspiller Paul Pogba fejrer et mål med sin bror Matias Pogba med et dab. Foto: Joaquin Sarmiento - Scanpix Denmark

Erstattes snart igen

Hvis man som Julie Greve Ejlersen ikke har held med at lære dansen, er der dog ikke grund til den store ærgrelse.

Sidste år lavede for eksempel fodboldspillere et dab, når de scorede.

Nu er det blevet umoderne, og floss har overtaget. Men det er kun et spørgsmål om tid, inden der kommer en afløser, mener Louise Byg Kongsholm.  

Læs også Nu går den vilde Pokemon-jagt i Aarhus

- Floss er en døgnflue, der erstatter det famøse dab, men ligesom de her trends spreder sig som en stormvind på de sociale medier, så dør de også meget hurtigere i dag end tidligere, siger hun.

Foruden dabbet nævner hun fidgetspinneren og bottleflip som eksempler på landeplager, der har ramt Danmark for nylig, men nu har forladt rampelyset igen.