Computere gør skolen for nem

Eleverne googler i stedet for at tænke sig om

Det kan være svært at tænke efter og give spørgsmål et kvalificeret svar, når alting i denne verden kan googles på internettet.

Når computeren altid er i nærheden, er det ikke nemt at tænke selv. Det oplever de på Statsgymnasiet i Aarhus, hvor man på tredje år er i gang med et forsøg med papirløs undervisning.

- I stedet for at tænke sig frem til et eller andet er man lynhurtigt inde på Wikipedia, fortæller projektleder og gymnasielærer Kåre Petersen til DR Østjylland.

Der er hverken bøger eller papir med i forsøget, og det gælder om at finde ud af, hvor de digitale udfordringer ligger.

En af udfordringerne har vist sig, at være elevernes paratviden.

Søgefunktionen har konsekvenser

Eleverne er hurtige til at finde svar på internettet, men det har konsekvenser i undervisningen.

- Vores historielærer fortæller, at når de skal lave historieprøver eller hurtigt skal perspektivere, så er det vanskeligt at få øje på paralleller mellem forskellige situationer, fordi man ikke har dem lagret i hovedet, siger Kaare Petersen til DR Østjylland.

Han har derfor indført papir i klassen igen.

- Jeg har indført noget, jeg kalder Temporært Analog Realtime Tænkeværktøj, TART, der til forveksling ligner et stykke A4-papir.       Det sker for at tvinge eleverne til at prøve i perioder at arbejde uden computer og skrive, tegne og forklare, hvad der sker, til hinanden eller mig eller for sig selv, siger Kaare Petersen til DR Østjylland.