Christina var hjemløs: Sådan overlevede jeg vinteren på gaden

Tidligere hjemløs og nu talsmand fortæller om, hvor hård vinteren er, når man ikke har et sted at bo

02:53

1 af 2

For mange hjemløse er livet på gaden en evig kamp for at finde varme, mad og andre fornødenheder, som de fleste danskere ellers har lige inden for rækkevidde i deres hverdag.

Sådan var det også for Christina Strauss fra Tranbjerg ved Aarhus, som af to omgange har været hjemløs. Senest var for to år siden.

Hun føler i dag med de mange hjemløse, som går rundt på gader og stræder for søge ly for vintervejret. Selv kan hun tydeligt huske jagten efter gratis opholdssteder, hvor hun kunne få tøet fingrene og tæerne op efter flere timers gåture.

Hjemløse søger indenfor i vinterkulden

En jagt, som tit og ofte resulterede i, at folk kiggede mærkeligt på hende eller bad hende om at gå sin vej:

- Vi bliver hele tiden smidt væk alle mulige steder fra. Folk synes, vi er generende. De færreste af os har jo lyst til at genere nogen. Vi vil bare gerne være her, fortæller Christina Strauss til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Christina Strauss er i dag næstformand for de hjemløses organisation, SAND og bor i en udslusningsbolig i Tranbjerg.

Hårdt, besværligt og dyrt

Tilværelsen er blevet mere tryg og varm. Hun beskriver tilværelsen som hjemløs som 'hård'. Hun har ikke tal på, hvor mange timer hun har brugt i parker, buskure, på offentlige toiletter, i parkeringskældre, kirker, banegårde, bybusser og indkøbscentre.

- Vi er hele tiden på jagt efter et nyt sted, hvor vi må være, siger hun.

Udover at alting var besværligt, var omkostningerne også store:

- Det er super dyrt at være hjemløs. Man skal købe alting færdiglavet, når du skal have mad. Der er jo ingen køleskab. Det koster også hver gang, man skal på toilettet, have et bad eller vasket tøj.

En typisk dag for Christina Strauss begyndte typisk på en varmestue eller andet værested, hvor hun kunne sidde indtil klokken 14. Derefter blev jagten efter et nyt sted indledt på gaden.

- Det er hårdt at være uønsket alle steder. Det er flovt. Det er grænseoverskridende hele tiden, at skulle spørge om hjælp, siger hun.

I videoen øverst i artiklen kan du komme med Christina Strauss på en tur rundt til nogle af de steder i Aarhus, hvor hun brugte meget tid som hjemløs.