Charlie hjælper yngre demente

Randers Kommune integrerer hunde i arbejdet med for eksempel alzheimers-patienter

Her ses Vibeke Jensen (t.v.) sammen med hunden Charlie og sosu-assistent Susanne Drotner fra Randers Kommune.

Besøghunde, robotsæler og bamser. Der er mange kendte metoder til at gøre demente borgere mere trygge.

I Randers har man projektet 'Aktivt fællesskab', hvor de to golden retrievere Charlie og Baune jævnligt besøger nogle af kommunens yngre demente.

Se også: Babyer besøger plejehjem

Formålet er at aktivere for eksempel patienter med Alzheimers til at dyrke motion og finde et fællesskab sammen med andre.

En af dem, der har haft glæde af besøgshundene, er 55-årige Vibeke Jensen, som lider af Alzheimers demens. Siden foråret 2015 har hun jævnligt haft besøg af hunden Charlie.

Mødet har udviklet sig til et venskab, som har haft gavnlig virkning på Vibeke Jensen. Lange gåture med Charlie og samvær med andre demente, som ligesom hende selv kun er i i for eksempel 50'erne, har gjort hende mere åben og tryg.

- Det var meget skræmmende for mig i begyndelsen. For hvis man først kommer her, så accepterer man også, at man er syg, siger Vibeke Jensen i en pressemeddelelse.

Se også: Besøgshunde har virkning

Social- og sundhedsassistent Susanne Drontner står for projektet Aktivt Fællesskab og sørger for ordningen med hundene. Hun har også set, hvordan Vibeke Jensen er vokset gennem de seneste par måneder:

- Hundene har en helt fantastisk indvirkning på demente. De stiller hverken spørgsmål eller krav, og de kan aflæse humøret hos mennesker omkring dem, siger Susanne Drotner.

Hundene Charlie og Baune er godkendt af Trygfonden til at være besøgshunde.