Byrådsmedlem frikendt for at huse flygtninge

Enhedslistens Maria Sloth blev fredag ved retten i Aarhus frifundet for anklager om overtrædelse af udlændingeloven

Politikeren er blevet frikendt sammen med sin bofælle Anne Hegelund.

Maria Sloth kom på et pressemøde for kort tid siden med sin mening om dommen.

Maria Sloth er til daglig byrådsmedlem i Aarhus for Enhedslisten.

1 af 3

Byrådspolitikeren Maria Sloth (EL) fra Aarhus blev fredag sammen med sin bofælle frikendt for at huse to afrikanske flygtninge i september sidste år. Retten fandt ikke grundlag for at dømme de to kvinder, da sagen kun byggede på kvindernes udtalelser om sagen til Århus Stiftstidende. Det kunne således ikke slås fast, at udlændingene havde opholdt sig ulovligt i landet, hedder det i dommen.

Anklageren i sagen, Jacob Balsgaard, havde krævet kvinderne idømt en frihedsstraf på mellem 30 og 40 dage. Alternativt gik han efter en bøde på 5000 kroner til dem hver.

01:14

Hør i indslaget her, hvad Maria Sloth og bofællen sagde efter det første retsmøde i tirsdags. 

Luk video

Retten skulle bevise, at der var tale om to afrikanske flygtninge, der opholdt sig ulovligt i landet, og det lykkedes altså ikke. Maria Sloth og Anne Hegelund ønskede ikke at udtale sig yderligere i retten, udover at sige de stod ved deres forklaringer til avisen. 

Det var i forbindelse med den store flygtningestrøm, der kom til landet, at politikeren sammen med sin bofælle lod de to udlændinge overnatte på bopælen, og næste dag sørgede hun for transport og færgebilletter til dem, så de kunne rejse videre til Norge.

Læs også Tiltalt byrådspolitiker får støtte af aktionsgruppe

Forrige tirsdag fandt det første retsmøde i sagen sted, og her sagde byrådsmedlemmet til medierne, at hun til en hver tid ville gøre det samme igen. 

- Ja, hvis der igen stod to trætte og kolde mennesker og bankede på døren, så ville jeg ikke kunne finde på at smække døren i hovedet på dem. Det håber jeg ikke, at nogen ville kunne, sagde hun til Ritzau.

Anklageren i sagen, Jacob Balsgaard Nielsen, Østjyllands Politi, havde krævet kvinderne idømt en frihedsstraf på mellem 30 og 40 dage. Alternativt gik han efter en bøde på 5000 kroner til dem hver.

- Vi har vurderet, at der var tilstrækkeligt grundlag til at rejse tiltale og vurderet, at når de til avisen havde forklaret, som de havde gjort, så var det efter vores opfattelse troværdigt, siger Jacob Balsgaard Nielsen.

- Men retten har vurderet, at der ikke var grundlag til at dømme på, og det tager vi til efterretning, siger anklageren. Med frifindelsen slipper Maria Sloth for at skulle en tur forbi Valgbarhedsnævnet for at få prøvet, om hun er egnet til at fortsætte sit politiske hverv.