Byråd går videre med idé om kæmpe Mandela-museum i Randers

Randers Byråd har bevilget en halv million kroner til et forprojekt, der skal afklare, om det er realistisk at bygge et kæmpe Nelson Mandela-museum

Museet vil få navnet "Nelson Mandela Museum and Education House on Apartheid", og det vil blive det eneste af sin art uden for Sydafrika Foto: Randers Kommune

Et kæmpe museum, der skal formidle historien om Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela, apartheid og analfabetisme, kommer måske til at ligge i Randers.

Fonden Long Walk to Freedom, som Nelson Mandelas familie står bag, ønsker at etablere museet i Randers, og planerne bliver nu bakket op af Randers Byråd. Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Læs også Hal 4 tilbage på sporet: Finansiering er på plads igen

På et møde den 18. december 2017 besluttede byrådet at bevilge en halv million kroner til et forprojekt, der i løbet af 2018 skal afklare, om det er realistisk at bygge museet i kommunen.

Pengene er givet under forudsætning af, at projektet bliver støttet med et tilsvarende beløb fra det lokale erhvervsliv og, at der ikke sideløbende bliver arbejdet med andre mulige placeringer af museet.

Fonden Long Walk to Freedom, som Nelson Mandelas familie står bag, ønsker at etablere et museum i Randers. Foto: Mike Hutchings - Scanpix

Eneste af sin slags udenfor Sydafrika

Museet vil få navnet "Nelson Mandela Museum and Education House on Apartheid", og det vil blive det eneste af sin art uden for Sydafrika.

Fonden Long Walk to Freedom forventer, at de samlede etableringsomkostninger være på op mod en halv milliard kroner, og da fonden er en 100 procent godgørende fond, vil al finansiering skulle ske fra fonde og investorer

Læs også Graceland-strid: Elvis Entreprises kræver 1,5 mio kroner

Arbejdet med det måske kommende museum har været igang et stykke tid.

Randers Kommune har været i dialog med Long Walk to Freedom om at etablere museet i Randers siden sommeren 2016. At fonden valgte at kontakte lige netop Randers skyldes dels, at den administrerende direktør for fonden i Europa er fra Randers, ligesom fonden samarbejder tæt med en lokal grafisk virksomhed om trykning af materialer. 

Det vil koste 300-500 millioner kroner at bygge museet, og planen er, at filantropiske fonde og investorer skal betale for opførelsen. Driften af museet med tilhørende læringscenter skal finansieres af entreindtægter.

Læs også Ekspert om Hal 4-beslutning: Et byråd uden samarbejde

Fonden har allerede været på besøg i Randers, og der er her lavet en forhåndsaftale om, at Randers Kommune under forprojektet styrer processen og får den formelle projektledelse.

Afstemningsresultat vedr. Mandela-museum

Sag nr. 579 blev vedtaget med 19 stemmer for, 10 imod og en undlod.

Imod stemte Henning Jensen Nyhuus, Iben Sønderup, Ellen Petersen, Fatma Cetinkaya, Steen Bundgaard, Beboerlisten, Socialistisk Folkeparti og Velfærdslisten.

Radikale Venstre undlod at stemme.