Byråd siger nej: Aarhus får ingen whistleblower-ordning

SFs forslag om at oprette en whistleblowerordning i kølvandet på kommunal skandalesag får kold skulder

SFs forslag om at indføre en whistleblowerordning i Aarhus Kommune blev onsdag stemt ned af et stort flertal i Aarhus Byråd.

SF stillede forslaget på baggrund af skandalesagen i Aarhus Kommune, som  har kostet en kommunal topchef jobbet. Sagen har fyldt meget i medierne de seneste tre måneder, og den har sået alvorlig tvivl om den tidligere topchefs dispositioner og brug af skattekroner.

- Der er rigtig mange gode grunde til at indføre en whistleblowerordning, sagde SF-rådmand Thomas Medom i byrådssalen og fortsatte: 

Læs også V: Whistleblower-ordning viser mistillid over for ledelsen

- Jeg er overbevist om, at der er en meget, meget stor sandsynlighed for, at vi ikke havde haft det forløb i teknik og miljø (den konkrete sag, red.), hvis vi havde haft en whistleblowerordning.

Der var opbakning til SFs forslag fra Enhedslisten, Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti. 

Marc Perera Christensen, den konservative leder, lagde ikke skjul på, at den konkrete skandalesag har fået partiet til at ændre synspunkt i sagen.

- Virkeligheden er, at systemet ikke er godt nok, sagde han som svar til de politikere, der mener, at det nuværende system er tilstrækkeligt. 

Læs også SF vil indføre whistleblower-ordning efter skandalesag

Venstremanden Henrik Arens gik mod sin egen gruppe og støttede forslaget fra SF.

- Jeg er som udgangspunkt ikke tilhænger af en whistleblowerordning, men de sager, vi har oplevet, viser et behov for en prøveordning, sagde han.

Hans partifælle, Gert Bjerregaard, sagde nej til SF-forslaget.

Vi er bekymrede for, at sådan et forslag vil skabe mistillid til vores ledere

Gert Bjerregaard (V)

- Vi er bekymrede for, at sådan et forslag vil skabe mistillid til vores ledere, sagde han og kaldte forslaget for "symbolpolitik".

Anette Poulsen vendte på vegne af Socialdemokratiet tommelfingeren nedad:

- Vi synes ikke, man skal lave regler og politik ud fra enkeltsager. 

Læs også Whistleblower-ordning i Randers er slået fejl

Dansk Folkepartis Jette Skive gav ligeledes forslaget en kold skulder:

- Vi har ikke brug for mere struktur - vi har brug for mere kultur, sagde hun med henvisning til, hvordan sådanne sager bør håndteres.