Byggeriet kan gå i gang

Amerikansk firma leverer partikelaccelerator

I dag, mandag, faldt en stor brik på plads for det nye kræftcenter, der skal bygges ved Aarhus Universitetshospital i Skejby. Kræftcenterets store anskaffelse, en partikelaccelerator med et budget på 475 mio. kr., kan nu gå i gang med at blive bygget, fordi man i dag har fundet ud af, hvem der skal bygge den.

- Det er en utrolig vigtig milepæl, vi har nået her i dag, som kommer til at betyde utrolig meget for de kommende milepæle i det her projekt. Vi skal bygge en hel bygning specifikt til det her udstyr, og derfor er det utrolig godt, at det endelig er kommet på plads, hvad det er for noget udstyr, fortæller Ole Nørrevang, der er cheffysiker på Aarhus Universitetshospital, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se også: 250 mio. kr. til partikelterapi

Tre udenlandske firmaer bød ind på opgaven om at bygge den nye partikelaccelerator, men det blev amerikanske Varian Medical Systems, der løb med kontrakten. Virksomheden har tidligere leveret systemer til både Rusland og Saudi Arabien.

Valget faldt på den amerikanske producent, både grundet kvaliteten af udstyret, men også fordi prisen på anlægget blev kraftigt reduceret. Firmaet kommer til at levere udstyret til sammenlagt 420 mio. kr., hvilket samlet set er omkring 200. mio. kr. under budgettet.

- Vi har været meget opmærksomme på den langsigtede økonomi i det vindende tilbud, og vi er selvsagt tilfredse med, at prisen ligger under budgettet, fortæller Bent Hansen, der er regionsrådsformand i Region Midtjylland, i en Pressemeddelelse.

Det er også på tide, at arbejdet kommer i gang. Partikelacceleratoren bliver det foreløbigt eneste alternativ til at sende patienter helt til Texas i USA efter behandling, og det nye center vil derfor kunne spare både kostbar tid, men også være til gavn for en masse patienter.

- Det er uhyggelig vigtigt, at vi kommer i gang med det her projekt nu. Vi sender pt. børn til USA for at få den her behandling. De mennesker fortjener at få behandlingen i Danmark, og det kan vi snart give dem, fortæller Ole Nørrevang.

Men den nye behandling kommer ikke kun til at betyde noget for de praktiske forhold for patienterne, fortæller Ole Nørrevang.

- Det her betyder også, at vi kan tilbyde den her type behandling til langt flere danske patienter, og det må siges at være en god ting, fortæller han.

Ifølge planen fra Region Midtjylland, så vil partikelacceleratoren stå klar til at modtage patienter i starten af 2018, og vil ifølge Ole Nørrevang have kapacitet til at tilbyde behandling til godt 1000 patienter årligt.