Butikker giver skjulte rabatter

Aarhusianske butikker skjuler, at de giver rabat til udvalgte kunder

Butikkerne har pligt til at skilte med organiseret rabat, men loven er ikke slået igennem. Det fortæller DR Østjylland.

For eksempel havde tøjbutikken Noa Noa indtil for nylig ikke noget skilt på døren, selv om butikken giver 9 procent rabat til medlemmer af Forbrugsforeningen.

- Jeg vidste simpelthen ikke, at skiltene fandtes, siger butikschef Kristina Kjeldgaard.

Nu har hun sat et skilt op, men hun står ret alene.  Forbrugerbladet Tænk besøgte 64 aarhusianske butikker, der giver organiseret rabat, og kun 16 af dem skiltede med det.  Med andre ord bryder 3 ud af 4 butikker loven, og mange kunder aner heller ikke, at skiltene skal være der.

- Men det er faktisk en vigtig information til forbrugerne, siger Sonny Kristoffersen, der er lektor i forbrug ved Aarhus Universitet.

-  De kunder, der ikke får rabat, kan vælge at gå videre til en anden butik, eller at gå ind og prøve at forhandle sig til samme rabat. Men hvis der ikke er noget skilt, kan de ikke vide noget om rabatten, og så kommer de til at betale for meget for varen, mener han.

Men regeringen er ikke enig. Erhvervsminister Brian Mikkelsen vil fjerne reglen, fordi han mener, den er bøvlet for butikkerne og næsten ligegyldigt for forbrugerne.

På tirsdag skal Folketinget tage stilling til et lovforslag, som blandt andet fjerner pligten til at skilte med rabatter.