Bundsgaard om letbane-sag: Det er fuldstændig grotesk

Borgmester Jacob Bundsgaard vil nu have transportministeren til at undersøge forløbet omkring Letbanen

04:46

Egentlig var det meldt ud, at det forhåbentlig skulle blive i uge 50, at man endelig kunne tage den nye letbane i brug i Aarhus, men sådan bliver det højst sandsynligt ikke alligevel, fortæller Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard.

Samtidig fortæller borgmesteren også, at han nu vil have transportminister Ole Birk Olesen (LA) til at undersøge det lange forløb, som Aarhus Letbane har været igennem for at få godkendt sikkerheden.

 At man ikke er i stand til at løse den her opgave, det er fuldstændig uacceptabelt. Derfor er ministeren også nødt til at gå på banen og få lavet en undersøgelse.

Borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard

- Min tillid til Trafikstyrelsen i øjeblikket kan ligge på et meget lille sted, og derfor er vi også nødt til at få undersøgt hele det forløb, der har været omkring det her. Vi har brugt millioner af skattekroner på at få lavet de her sikkerhedsgodkendelser. Det er et langt forløb som nu igen ser ud til at springe den frist, man har lavet. Det er uacceptabelt, og det er vi nødt til at få undersøgt, siger Jacob Bundsgaard.

Letbane dukkede op i Rejseplanen

De opmærksomme østjyder, der lørdag morgen var i gang med at planlægge deres søndagsrejser på app’en rejseplanen opdagede, at et nyt transportmiddel havde fundet vej til tjenesten. 

Læs også Borgmester afslører: Stadig uvist hvornår Letbanen kører

Den foreslog nemlig, at man tog Letbanen, når man skulle op ad Randersvej. Det er siden blevet ændret, så man ikke får præsenteret Letbanen.

Også hos Midttrafik har man valgt at holde fast i ændringerne af busplanerne, som træder i kraft den 17. december. De busplaner er lavet udfra, at letbanen kører, og der vil derfor blive sat busser ind på strækningen indtil letbanen kører. 

Læs også Rejseplanen tilpasset efter Letbanen: Kan hurtigt ændre sig

Borgmester Jacob Bundsgaard opfordrer aarhusianerne til at orientere sig grundigt, når de skal på arbejde i næste uge.

- Det bliver en hverdag, hvor det kan blive ganske vanskeligt for nogen at komme på arbejde, derfor er man nødt til at orientere sig meget grundigt, fordi Letbanen, kan vi ikke forvente, kommer ud at køre på mandag. Derfor er man nødt til at finde alternativer, og det er jo også det der gør, at den her sag er fuldstændig grotesk. At man ikke er i stand til at løse den her opgave, det er fuldstændig uacceptabelt. Derfor er ministeren også nødt til at gå på banen og få lavet en undersøgelse. 

 

Overblik: Letbane har kørt 100.000 kilometer uden passagerer

Aarhus Letbane er snart tre måneder forsinket, og nu kræver borgmester forløbet undersøgt.
Aarhus Letbane har mødt flere bump på vejen fra anlæggelse og frem til den forventede åbning. Læs om forløbet her:
 • Marts 2017: Åbningen af letbanen bliver udskudt på grund af manglende kørestrøm samt opsætning af nye broer.
 • Juli 2017: Testkørsler af letbanen indledes på strækningen fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby.
 • 22. september 2017: Trafikstyrelsen kan ikke godkende letbanen til kørsel med passagerer og aflyser dermed den planlagte åbningsfest dagen efter.
  Styrelsen har ikke tillid til, at letbanens operatør, selskabet Keolis, har styr på sikkerhedsprocedurer, og man mener heller ikke, at Aarhus Letbane lever op til kravene til vedligehold af banen.
 • 26. september 2017: Borgmester Jacob Bundsgaard (S) holder pressemøde efter at have forlangt en redegørelse fra letbaneselskabet om forløbet.
  Det fremgår også, at der har været knas i kommunikationen mellem letbanen og styrelsen, og at der var mistillid mellem styrelsen og den daværende sikkerhedschef i Keolis.
 • 16. oktober 2017: Aarhus Letbane oplyser, at Keolis har fremsendt opdaterede sikkerhedsprocedurer til Trafikstyrelsen.
 • 20. oktober 2017: Trafikstyrelsen bekræfter at have modtaget reviderede sikkerhedsprocedurer. Styrelsen oplyser, at man nu sagsbehandler og ikke kan meddele et endeligt tidspunkt for forventet godkendelse.
 • 13. november 2017: Aarhus Letbane holder møde med Trafikstyrelsen. Det står nu klart, at meldingen fra Trafikstyrelsen om, at letbanen kan åbne fem-otte uger efter aflysningen, ikke holder stik.
  De endelige godkendelser er endnu ikke på plads.
 • 14. november 2017: Letbanens ejere, Aarhus Kommune og Region Midtjylland, inviterer Trafikstyrelsen til møde for at drøfte situationen.
 • 23. november 2017: Trafikstyrelsen tilkendegiver på mødet i Aarhus, at man venter at have alle godkendelser på plads, så letbanen kan åbne på den indre strækning fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i uge 50.
 • 8. december 2017: Trafikstyrelsen vil ikke give Aarhus Letbane lov til at køre endnu. Der mangler fortsat noget arbejde, oplyser Trafikstyrelsen efter et møde.
  - De har stadig noget at levere i næste uge, siger vicedirektør i styrelsen Kåre Clemmesen til Ritzau.
 • 11. december 2017: Aarhus Letbane oplyser i et statusnotat, at letbanen nu har kørt 103.180 kilometer uden passagerer. Desuden oplyses, at operatøren, Keolis, har fået de nødvendige godkendelser.
 • 16. december 2017: Trafikstyrelsen har endnu ikke meldt officielt ud, hvornår der kan gives tilladelse til at medbringe passagerer.
  Borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder Trafikstyrelsen for "magtarrogant" og "uden for politisk kontrol". Han forlanger, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) undersøger forløbet.
Kilde: Aarhus Letbane I/S, Ritzau.