Bulldoggen Karma reddede Charlotte fra selvmordstanker

Charlotte Henriksen havde psykiske udfordringer og fandt hjælp i sin hund. En ny undersøgelse viser, at hun langt fra er den eneste

01:08

24-årige Charlotte Henriksen fra Viby elsker sin hund, Karma.

Den to og et halvt år gamle franske bulldog har sin egen facebookside med 5000 følgere, men det er ikke derfor, Charlotte Henriksen holder af Karma. Det gør hun, fordi Karma tager tankerne fra hendes mange selvmordstanker.

Karma er min redning! Uden hende tror jeg ikke, at jeg ville være i live i dag.

Charlotte Henriksen

Charlotte Henriksen fik diagnosen borderline, da hun var 22 år. Den psykiske sygdom har haft mange konsekvenser for hende. Selvmordstanker, dårligt selvværd og meget begrænset social kontakt, var hendes hverdag.

- Jeg kæmpede mod indre dæmoner. Jeg følte, at det var mig i mod hele verden. 

Medicin og terapiforløb havde en effekt, men ikke nok til at få hende ud af sin boble, men så kom den franske bulldog Karma ind i hendes liv.

Bulldoggen Karma har været en stor hjælp for Charlotte Henriksen. 

- Karma betyder alt for mig. Hun giver mig støtte og glæde, hvis ikke jeg havde hende, ville jeg ikke komme ud at tale med andre mennesker, så jeg ville bare ligge alene i min lejlighed.

I de 2,5 år Charlotte Henriksen har haft Karma, er der sket store fremskridt. Hun mener, at nær- og samværet med Karma, er blevet afgørende for, at hun i dag har lært at tackle sin sygdom.

00:48 Luk video

- Vi går mange ture i naturen, så jeg kommer ud og får sol og luft. Når jeg har dårlige dage, gør hun mig glad. Sammen med hende er det svært at lade være med at grine – selv på de dårligste dage. Hun kan mærke på mig, når jeg har det skridt, og så forlader hun ikke min side. 

Kæledyr hjælper på psykiske udfordringer

En ny undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring viser, at Charlotte Henriksen ikke er den eneste med psykiske udfordringer, som har glæde af sit kæledyr. 20 procent føler sig støttet af deres kæledyr, når de har stress, og 11 procent føler støtte, når de bliver ramt af depression.

En af grundene til, at kæledyr hjælper mennesker med psykiske udfordringer, er, at kontakten til dyr bidrager med nærvær, og så kræver de ikke så meget af os mennesker.

- Der er lavet nogle undersøgelser, der tyder på, at det kan have en fysiologisk effekt, at være sammen med et dyr. Fx at blodtrykket falder eller, at der udskilles færre stresshormoner, siger Karen Thodsbjerg, forsker, husdyrvidenskab, Aarhus Universitet. 

En undersøgelse lavet af YouGov viser, at 20 procent føler sig støttet af deres kæledyr, når de har stress, og 11 procent føler støtte, når de bliver ramt af depression.

Undersøgelser viser, at hormonet oxytocin, der skaber følelsen af tryghed, lykke og tilknytning stiger, når man er sammen med et dyr.

Det kan Charlotte Henriksen godt genkende. Hun er blevet en helt anden, efter at Karma er kommet ind i hendes liv.

- Karma er min redning! Uden hende tror jeg ikke, at jeg ville være i live i dag, siger Charlotte Henriksen.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.