Brugte ting hitter

Genbrugbutikker oplever stigende omsætning

01:53

1 af 2

Hvad, der er skrald for nogen, er guld for andre. Den tendens oplever de østjyske genbrugsbutikker i stigende grad.

Hos Folkekirkens Nødhjælp kommer det til udtryk på bundlinjen. Fra 2013 til 2014 er omsætningen i foreningens 19 butikker i Østjylland samlet set steget med 400.000 kroner - fra 3,4 millioner kroner til 3,8 millioner kroner.

I alt 16 af butikkerne har oplevet en øget omsætning, mens tre af butikkerne er gået en smule tilbage.

En af de genbrugsbutikker, som har oplevet den mest markante stigning, er butikken i Åbyhøj ved Aarhus. Her tjente butikken 344.339 kroner i 2014. Det er 66.000 kroner mere end året før.

Den stigende omsætning er udtryk for, at danskerne generelt har taget genbrugs-tendensen til sig, fortæller Birgitte Birk, som er genbrugskonsulent hos Folkekirkens Nødhjælp i Østjylland.

Hun tror på, at fremgangen bunder i en holdningsændring, som har gjort, at det er blevet mere trendy at købe brugt tøj, møbler og bøger.

- Der er blevet en bevidsthed om, at den her brug og smid væk-tendens skal vi på en eller anden måde have vendt, siger Birgitte Birk til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En anden mulig årsag til den stigende interesse kan ifølge Birgitte Birk være, at genbrugsbutikkerne er blevet langt mere professionelle. Butikkerne er blevet mere kritiske, hvad angår de indleverede sager og fokuserer i højere grad på, hvordan butikkerne fremstår.

Pengene fra Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker går til at hjælpe i for eksempel katastrofe- og krigsområder.

- Det gør, at vi kan handle her og nu. Det gør en verden til forskel, siger genbrugskonsulent Birgitte Birk.

Du kan se, hvilke ting genbrugsbutikkerne lever af at sælge i videoen øverst i artiklen. Her viser Ivan Vangberg, som er frivillig i Folkekirkens Nødhjælps butik i Åbyhøj rundt.