Børnene skal ud hver dag

Dagplejere kan nu kalde sig naturdagplejere

10 dagplejere - og deres i alt 40 børn - har fået bevis for, at de opfylder de særlige betingelser for at modtage Friluftsrådets grønne flag.

Et stort grønt flag - og et personligt bevis til hver enkelt - blev onsdag eftermiddag overrakt til en gruppe på 10 dagplejere, der gennem det seneste års tid har arbejdet på at kvalificere sig som naturdagplejere, "Grønne Spirer".

Ifølge Odder Kommune er det Friluftsrådet, der står bag de "Grønne Spirer". For at kunne blive naturdagplejer kræver det, at naturen skal tænkes ind i børnenes dagligdag, hver dag ved små ture og udflugter, at børnene introduceres til årstidernes skiften, og at de er med til at plante, så og høste.

Den enkelte dagplejer skal lave en årsplan med naturaktiviteter hver måned. Endelig skal dagplejerne tilegne sig viden gennem kurser og dele deres viden med andre dagplejere og forældre.

Ekstra løft i hverdagen

For tovholderen bag projektet, Maja Østergaard, har arbejdet med børn og natur været lidt af en øjenåbner.

- Jeg har været ude i naturen hver eneste dag sammen med mine dagplejebørn. Vi har været ude i al slags vejr, om det så bare har været i ti minutter, fordi vejret har været elendigt, men udenfor har vi været hver dag. Det har givet mine arbejdsdage et ekstra løft, og det er sjovt at være på arbejde, fortæller hun.

Glade, nysgerrige og aktive børn

Maja Østergaard tilføjer, at hun som dagplejer ikke gør tingene så meget anderledes end hun gjorde i forvejen.

- Jeg og andre dagplejere har altid været vant til at komme ud i naturen med børnene. Men vi har fået naturarbejdet sat ind i en ramme, og vi arbejder lidt mere målrettet med vores læreplaner. Og så har vi jo fået nogle glade, nysgerrige og aktive børn, der efterhånden som tiden gik, selv kom og forlangte at komme ud!