Borgmestre: Ingen grund til ikke at komme i gang med motorvej

Regeringens undskyldning for ikke at udvide E45 nu holder ikke, og derfor håber borgmestrene i Horsens og Aarhus, at byggeriet snart går i gang

02:20

1 af 2

I dag kom det frem, at Venstre-regeringens begrundelse for, hvorfor udvidelsen af E45-motorvejen ikke kan gå i gang, slet ikke holder stik. Den nyhed glæder Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) og Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Udmeldingen fra Venstres trafikordfører, Kristian Pihl-Lorentzen, har hele tiden været, at udvidelsen ikke kan gå i gang grundet et anlægsloft i budgetloven, men ifølge professor på Aarhus Universitets institut for økonomi, Bo Sandemann Rasmussen, findes et sådant anlægsloft slet ikke.

E45-slagsmål eskalerer: Vrede politikere taler om løftebrud

- Nu er der ingen grund til ikke at komme i gang med motorvejen, så det er da en god nyhed, Sandemann kommer med, siger Peter Sørensen.

Han ser de nye oplysninger som særdeles brugbar for regeringen.

- Regeringen har sagt, at man gerne vil det her, så der er ingen forhindringer nu. Det er bare et spørgsmål om at komme i gang med gravemaskinerne ude på E45, mener Horsens-borgmesteren.

Pengene er der - håber på viljen

Peter Sørensen opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at få besluttet udvidelsen, som også er en del af regeringsgrundlaget, og som stort set alle partier hele tiden har bakket op om. Hans holdning går igen hos borgmesterkollegaen længere nordpå.

E45: Se hvad der blev lovet før valget

- Pengene til E45 har hele tiden været der, så efter min opfattelse afhænger det hele kun af politisk vilje. Der er tale om en relativ overkommelig investering, som bør prioriteres nu, forklarer borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard.

For ham at se er der altså nu intet, der taler imod at påbegynde udvidelsen.

- Det er fornuftigt at investere, når man kan se, det vil give et stort samfundsøkonomisk afkast, som det her er tilfældet, og så undgår vi at presse væksten, fordi der er for stor trængsel på en af vores hovedindfaldsåre i det østjyske, udtaler Jacob Bundsgaard.

Se de to interviews med borgmestrene i vidoeen øverst i artiklen.