Borgmester: Moské må tage ansvar

Kræver stop for unge krigere

02:11

1 af 2

Aarhusborgmester Jakob Bundsgaard (S) efterlyser nu en mere helhjertet indsats fra imamerne i Gellerup for at sikre, at unge, som kommer i moskéen på Grimhøjvej ikke rejser til Syrien for at deltage i krigen.

Det sker efter nye oplysninger om, at 22 ud af de 27 unge aarhusianere, der er rejst til Syrien for at deltage i konflikten, har haft deres gang i moskéen.

- Jeg var nødt til at tage det meget alvorligt, at en meget stor del af de unge mennesker, der er rejst til Syrien for at deltage i kamphandlinger eller være en del af konflikten dernede, de er kommet i den her moské. Og derfor er man nødt til at gøre sig bevidst i denne her moské; er man en del af løsningen, der skal sørge for at der ikke kommer flere unge mennesker derned, eller er man en del af problemet, sagde Jacob Bundsgaard lørdag aften i et tv-interview på TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se: Moské er base for Syrienkæmpere

- Uanset om man tror på det der bliver sagt her, så har man et meget stort ansvar i den her moské for at sikre, at de unge mennesker, der kommer der, ikke bliver radikaliserede og ikke får idéer om, at de skal til Syrien for at deltage i den konflikt, der er dernede. Og derfor er de nødt til at diskutere det her, de er nødt til at tage afstand fra det og de er nødt til at tage en snak med de her unge mennesker, der kommer i moskén om, hvor farligt det er, tilføjer han.

- Vi er nødt til at høre, ikke kun fra imamerne men også fra den bestyrelse, der står bag moskéen på Grimhøjvej, at man tager meget, meget skarpt afstand fra det her.

Naser Khader: Jeg får henvendelser fra bekymrede familier

Så tror du ikke, de gør det, når de siger, at de ikke opfordrer unge til at tage til Syrien?

- Jamen det håber jeg inderligt, men vi er også nødt til at se noget handling. Vi er nødt til at se dem gå ud og tage afstand. Ikke kun i de danske medier, mainstreammedierne, men også i den kommunikation, der er inden for det muslimske miljø i Aarhus?

Og mener du ikke, at de gør det?

- Jamen, det har vi ikke set endnu. Og derfor en meget kraftig opfordring til at man går ud og tager afstand fra det her og at man gør en aktiv indsats for at undgå, at der er flere unge mennesker, der tager til Syrien.

Se video: Imam afviser at rekruttere unge til krig

Aarhus Kommune, Østjyllands Politi og imamerne i Gellerup har planlagt at mødes den 5. februar for at styrke indsatsen mod radikalisering.

Se interviewet over artiklen.