Borgmester: Jeg er ærgerlig

Valgbrøler: Nu skal der indkaldes til møde

02:09

1 af 2

En administrativ fejl sendte forkert politiker i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune.

Det er Aarhus Stiftstidende, som i fredagens avis kan afsløre, at en fejl hos valgbestyrelsen i Norddjurs Kommune betyder, at byrådsmedlem Helle Plougmann siden valget har optaget pladsen for den rigtige kandidat. Enhedslistens Inky Remy. Kommunens valgbestyrelse overså, at Enhedslisten stillede op på partiliste og ikke på en sideordnet liste, hvilket er afgørende for, hvem mandatet går til.

Jan Petersen (S), der er borgmester i Norddjurs Kommune og formand for valgbestyrelsen, ærgrer sig over situationen.

SE: EL: Helt hul i hovedet

- Man kan sige, at vi er kommet i en situation, som ingen har været i før, sådan som jeg har fået det oplyst. Valgbestyrelsen kendte ikke til det her forhold. Den administrative fejl blev først opdaget, da enhedslisten henvendte sig en del måneder efter valget - i august måned - og det er en del efter valget. Og der har kommunalbestyrelsen allerede arbejdet. Så det jeg er nødt til at gøre nu, efter vi har spurgt indenrigsministeriet, hvordan man skal forholde sig til sådan en situation, det er at indkalde den daværende valgbestyrelse, for det er det, som indenrigsministeriet anbefaler, og så må vi drøfte, hvad vi gør ved det her, siger Jan Petersen.

Helle Plougmann forlod i august måned Enhedslisten for at blive løsgænger, hvorfor partiet begyndte at lugte blod.

Jan Petersen forklarer, at det ikke er så enkelt, at de to politikere bare kan bytte plads.

SE: Politisk skandale

- Så enkelt er det desværre ikke. Det er sådan, at når et valg er godkendt, så er det godkendt. Denne her situation er ikke beskrevet i nogen lovgivning, der er ikke set en situation, som ligner den her før. Men det er sådan, at inden et valg godkendes, er der adgang til at klage, og hvis der havde været klaget indenfor den tidsfrist, så havde vi ikke været i denne her situation med eller uden administrativ fejl. Men den administrative fejl kendte valgbestyrelsen ikke, og derfor har valgbestyrelsen truffet sin afgørelse i god tro, siger Jan Petersen.

Han henvendte sig til indenrigsministeriet, da han blev gjort opmærksom på fejlen, og torsdag har han og resten af kommunalbestyrelsen modtaget svar fra ministeriet. Derfor skal der snarrest indkaldes til møde.

- Valgbestyrelsen bliver indkaldt hurtigst muligt, der bliver sendt invitationer ud på mandag. Vi har lige fået vejledningen fra indenrigsministeriet, og den skal vi lige have lejlighed til at læse. Den har hele kommunalbestyrelsen og Enhedslisten fået i dag (torsdag, red), og så skal vi have afdækket alle de dokumenter, der findes i sagen, sådan at valgbestyrelsen har adgang til alt, siger Jan Petersen.

Du kan se interviewet med Jan Petersen i videoen øverst i artiklen.