Borgmester: Flygtninge-regning vil lande i børnehaverne

Norddjurs' Jan Petersen kan ikke se, hvordan kommunerne kan blive ved med at modtage flere flygtninge uden at modtage øget refusion fra staten

02:33

1 af 2

Hvis kommunerne skal modtage flere flygtninge, skal der også tilsvarende følge en pose penge med fra staten.

Sådan lyder opråbet fra borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), som dermed melder sig i koret blandt sine borgmesterkollegaer både i Østjylland og på landsplan.

Hans egen kommune, Norddjurs, er i 2016 udpeget af Udlændingestyrelsen til at modtage 159 flygtninge. Udgifterne til at sørge for husly, sociale ydelser, sprogundervisning og andre nødvendigheder løber ifølge Jan Petersen op i 30 millioner i år.

Så mange udgifter havde østjyske kommuner til flygtninge i 2015

Det er 7,8 millioner mere end, hvad kommunen havde af udgifter til flygtninge i 2015. En situation, som borgmesteren kalder "urimelig":

- Vi er ude at spare. Vi har skåret vores anlægsbudget ned. Lige nu er vi ude at pille i biblioteker, og vi har varslet besparelser på skoleområdet.

- Nu udløser det direkte servicefald, siger Jan Petersen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Brug for flere penge

Det er dog ikke alle 30 millioner kroner, som Norddjurs Kommune i sidste ende kommer til at betale for. En del af regningen bliver sendt til staten, som refunderer noget af beløbet.

Ikke desto mindre er Jan Petersen bekymret for de stigende udgifter forbundet med flygtninge, der skal integreres i kommunen.

Norddjurs-borgmesteren appellerer derfor til, at regeringen kigger på refusionen og sender flere penge af sted til kommunerne. Hvis ikke vil det gå ud over velfærden:

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der ikke kommer ændringer i forhold til det her, så ender regningerne altså i børnehaverne og på handicapområdet, forudser borgmester Jan Petersen og tilføjer:

- Det er jo gift over for hele den opgave, vi står over for. Opgaven er jo ikke at give dem en dårlig integration

Du kan se hele interviewet med Norddjurs-borgmester Jan Petersen i videoen øverst i artiklen, hvor han også giver sit bud på udgifterne i 2017.