Borgmester afslører: Stadig uvist hvornår Letbanen kører

Aarhus ' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), har netop afsløret, at Letbanen med al sandsynlighed ikke kommer til at køre med passagerer i uge 50

Letbanetogene kommer ikke til at køre med passager fra uge 50 som ellers først håbet.

Lørdag er borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, til stede ved havnen i forbindelse med arrangementet 'Du kan klage eller bage - Folkets letbaneåbning.' Her er han for at hylde initiativet, hvor lokale har valgt at bage kager og fejre Letbanen, men samtidig kom han med en trist nyhed.

- Jeg ved ikke, hvornår Letbanen kommer til at køre. Det er Trafikstyrelsen, der afgør det. Vi havde givet hinanden hånd på, at det ville blive i uge 50, men det ser det ikke ud til at blive, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND. 

04:46

Under arrangementet langede Jacob Bundsgaard kraftigt ud efter Trafikstyrelsen. Se hvad han mener om styrelsens håndtering af Letbane-sagen her. 

Luk video

Læs også Bundsgaard om letbane-sag: Det er fuldstændig grotesk

Borgmesteren og regionsrådsformand Bent Hansen (S) har nemlig ellers tidligere meldt ud efter et møde med Trafikstyrelsen, at de håbede på at se, Letbanen kører med passagerer fra uge 50. 

Det kan så nu efter al sandsynlighed ikke længere nås. Og ifølge Jacob Bundsgaard er det Trafikstyrelsen, der bremser åbningen.

Været klar i månedsvis

- Vi synes selvfølgelig, at det er uforståeligt. Vi har været klar i månedsvis, lyder det fra borgmesteren.

Under dagens arrangement forblev humøret dog højt på trods af den nedslående melding. For fokus var på at hylde Letbanen og ikke klage over den.

Der var derfor masser af kager, som folk havde bagt og taget med på havnen, og der var musik, pølsevogn og gløgg. Ligesom at de fremmødte havde mulighed for at give en gave til Letbanen eller skrive en sød hilsen til den i gæstebogen.

Ekstra busser sat ind

Midttrafik har meldt ud, at de ændrer køreplanerne for de aarhusianske bybusser den 17. december. De nye køreplaner er lavet udfra, at Letbanen skal dække en del af den kollektive trafik.

Derfor har Midttrafik lørdag oplyst, at der indsættes ekstra busser, som skal erstatte Letbanen, indtil den begynder at medtage passagerer.  Det bliver rute 87, der kommer til at køre fra Park Allé til AUH Skejby

OVERBLIK: Letbane har kørt 100.000 kilometer uden passagerer

Aarhus Letbane er snart tre måneder forsinket, og nu kræver borgmester forløbet undersøgt.
Aarhus Letbane har mødt flere bump på vejen fra anlæggelse og frem til den forventede åbning. Læs om forløbet her:
 • Marts 2017: Åbningen af letbanen bliver udskudt på grund af manglende kørestrøm samt opsætning af nye broer.
 • Juli 2017: Testkørsler af letbanen indledes på strækningen fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby.
 • 22. september 2017: Trafikstyrelsen kan ikke godkende letbanen til kørsel med passagerer og aflyser dermed den planlagte åbningsfest dagen efter.
  Styrelsen har ikke tillid til, at letbanens operatør, selskabet Keolis, har styr på sikkerhedsprocedurer, og man mener heller ikke, at Aarhus Letbane lever op til kravene til vedligehold af banen.
 • 26. september 2017: Borgmester Jacob Bundsgaard (S) holder pressemøde efter at have forlangt en redegørelse fra letbaneselskabet om forløbet.
  Det fremgår også, at der har været knas i kommunikationen mellem letbanen og styrelsen, og at der var mistillid mellem styrelsen og den daværende sikkerhedschef i Keolis.
 • 16. oktober 2017: Aarhus Letbane oplyser, at Keolis har fremsendt opdaterede sikkerhedsprocedurer til Trafikstyrelsen.
 • 20. oktober 2017: Trafikstyrelsen bekræfter at have modtaget reviderede sikkerhedsprocedurer. Styrelsen oplyser, at man nu sagsbehandler og ikke kan meddele et endeligt tidspunkt for forventet godkendelse.
 • 13. november 2017: Aarhus Letbane holder møde med Trafikstyrelsen. Det står nu klart, at meldingen fra Trafikstyrelsen om, at letbanen kan åbne fem-otte uger efter aflysningen, ikke holder stik.
  De endelige godkendelser er endnu ikke på plads.
 • 14. november 2017: Letbanens ejere, Aarhus Kommune og Region Midtjylland, inviterer Trafikstyrelsen til møde for at drøfte situationen.
 • 23. november 2017: Trafikstyrelsen tilkendegiver på mødet i Aarhus, at man venter at have alle godkendelser på plads, så letbanen kan åbne på den indre strækning fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i uge 50.
 • 8. december 2017: Trafikstyrelsen vil ikke give Aarhus Letbane lov til at køre endnu. Der mangler fortsat noget arbejde, oplyser Trafikstyrelsen efter et møde.
  - De har stadig noget at levere i næste uge, siger vicedirektør i styrelsen Kåre Clemmesen til Ritzau.
 • 11. december 2017: Aarhus Letbane oplyser i et statusnotat, at letbanen nu har kørt 103.180 kilometer uden passagerer. Desuden oplyses, at operatøren, Keolis, har fået de nødvendige godkendelser.
 • 16. december 2017: Trafikstyrelsen har endnu ikke meldt officielt ud, hvornår der kan gives tilladelse til at medbringe passagerer.
  Borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder Trafikstyrelsen for "magtarrogant" og "uden for politisk kontrol". Han forlanger, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) undersøger forløbet.
Kilde: Aarhus Letbane I/S, Ritzau.