Boretogt i Kattegat

Aarhusiansk professor skal lede ekspedition

Foto: Geoquip Marine, courtesy of Island Drilling Singapore Pte Ltd

Et 94 meter langt boreskib er draget afsted fra Sydengland med kurs mod Danmark.

Boreskibet Greatship Manisha skal på en international forskerekspedition i Østersøen for at undersøge, hvordan havets klima og miljø har udviklet sig.

Ekspeditionen ledes af den aarhusianske professor, Bo Barker Jørgensen, fra Aarhus Universitet, som sammen med en svensk kollega skal holde styr på holdet af forskere.

De skal ud på en to måneder lang tur for at indsamle prøver fra syv havområder på deres vej mod Østersøen. De skal blandt andet hente prøver fra Kattegat.

- Livet i undergrunden udgør en stor del af livet på jorden, og vi må bogstaveligt talt bore dybere ned i det - det er den sidste del af vores verden, som vi ikke kender, og hvor forskere stadig kan gå på opdagelsesrejse, siger professor Bo Barker Jørgensen i en pressemeddelelse.

Prøverne fra havbunden skal derefter undersøges. Nogle undersøgelser kan foretages ombord på skibet, mens andre skal laves på land.

Ekspeditionen arrangeres og udføres af European Consortium for Ocean Research Drilling (ECORD). ECORD er den europæiske afdeling af Integrated Ocean Drilling Program (IODP), som står for ekspeditioner verden over og ledes af Japan, USA og et konsortium af 17 europæiske lande samt Canada.