Bopæl afgør om du overlever

Østjyder dør oftere af lungekræft end københavnere

Bopælen kan være afgørende for, om patienter med lungekræft overlever eller dør af deres sygdom.

En ny rapport fra regionerne konkluderer, at overlevelsen i Region Hovedstaden er op til 20 procent højere end i Østjylland og resten af Vestdanmark.

Undersøgelsen er den mest grundige af sin art til dato, og den er baseret på regionernes behandling af knap 12.000 patienter, som i årene fra 2008 til 2010 fik konstateret lungekræft - en af de mest alvorlige kræftsygdomme.

Kræftens Bekæmpelse: Uacceptabelt

I Kræftens Bekæmpelse kalder direktør Leif Vestergaard Pedersen det for uacceptabelt, at der er så store forskelle i behandlingsresultaterne, og overlevelseschancerne.

- Patienterne skal have samme gode behandling i hele landet. Alle lungekræftpatienter skal have del i de gode resultater, som er opnået i Region Hovedstaden, siger Leif Vestergaard Pedersen.

- Regionerne har haft undersøgelsen i tre måneder, og derfor har jeg en formodning om, at de allerede er i gang med at rette op, siger han.

10 til 20 procent højere dødelighed

Når det gælder operation, som er den mest effektive behandling, er der forskel på, hvilke patienter, der får det tilbud.

Også for kemo- og strålebehandling er der forskel på, hvor tidligt, hyppigt og udbredt behandlingerne gives.

Resultatet er, at patienter i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland har mellem 10 og 20 procent højere dødelighed end patienter i Hovedstaden.