Boligspekulanter udnytter nedrivningspenge

Låsby-Svendsen byder egne huse op på auktioner.

Boligspekulanter forsøger at udnytte, at kommunerne har fået mange penge til at rive faldefærdige rønner ned på landet.

- Efter at have deltaget i flere tvangsauktioner kunne vi se, at de samme spekulanter bød husene op. Hvis de kan mærke, at vi er meget interesseret i et hus, bliver de ved med at byde op, siger teamleder Rie Christiansen fra projekt Byggeri og Byfornyelse i Lolland Kommune.

I 2009 fik 34 udkantskommuner 150 millioner kroner fra regeringen til at rive faldefærdige huse ned. Lolland Kommune fik næsten 19 millioner kroner. Der er netop afsat yderligere 100 millioner kroner på dette års finanslov for 2011.

Presset op i pris

Vesthimmerland kommune, som i 2009 modtog næsten ni millioner kroner til at rive huse ned, har også oplevet at blive presset op i pris.

- Vi har oplevet, at Låsby-Svendsen er mødt op på tvangsauktioner på sine egne ejendomme for at presse prisen op, fortæller projektleder Per Ibsen fra Vesthimmerland Kommune.

Den farverige jyske handelsmand Jens Peter Svendsen, alias Låsby-Svendsen, er berygtet for at opkøbe faldefærdige huse for at leje dem ud til socialt svage personer, men i juni 2009 blev han erklæret konkurs.

- Vi har mistanke om, at han har etableret et nyt ejendomsselskab. Han kan ikke eje noget, men hans advokat står som ejer. Låsby-Svendsen kan, med en fuldmagt fra ham, byde på sine egne ejendomme på tvangsauktion, siger Per Ibsen.

Kommunerne var i første omgang forpligtet til at bruge nedrivningspengene i 2010, men Indenrigsministeriet har givet tilladelse til, at kommunerne kan gemme pengene til 2011.

- Nu køber vi ikke bare til dyre priser, fordi det er et hus, vi meget gerne vil have. Nu forhandler vi benhårdt med panthaverne. Vi kan mærke, at de ved, at vi har fået mere tid, siger Rie Christiansen.