Bøde for dødsulykke

40.000 kr i bøde efter dødsbrand

Silobranden på Grenaa Havn, juli 2011

Nedbrydningsfirmaet P. Olesen & Sønner A/S i Østjylland har fået en bøde på 40.000 kr. for en overtrædelse af arbejdsmiljøloven, der kostede 51 årige Kim Banke, Søby, livet i sommeren 2011. Det skriver Fagbladet 3F.

Kim Banke brændte ihjel 10 meter oppe i en lift under renovering af en silo på Grenaa Havn, hvor han arbejdede med skærebrænder.  Arbejdstilsynet har indstillet bøden på 40.000 kr. til anklagemyndigheden, skriver Fagbladet 3F.

- Jeg har ingen kommentarer til bøden, siger Kenneth Olesen, der er entrepriseleder i P. Olesen & Sønner til Fagbladet 3F.

3F: Sjusk og ligegyldighed

Men det har faglig sekretær Peter Dalby Baunsgaard, 3F Transport Logistik & Byg, Århus. Han siger til Fagbaldet 3F, at virksomheden på grund af sjusk og ligegyldighed er skyld i, at et menneske mistede livet.

- Der er står en familie tilbage med et kæmpesavn. Med det in mente er det ikke ligefrem noget højt bødekrav. Det burde koste langt højere bøder at lave så store svigt som virksomheden har begået her, siger han til Fagbladet 3F.

Ikke den dræbtes skyld

Han peger på, at det dog er glædeligt for de efterladte, at der nu er placeret et ansvar for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

- Og at ulykken ikke bare var tilfældig eller Kim Bankes egen skyld, som den første afgørelse fra myndighederne ellers lagde op til. Det er naturligvis bedre at rette en fejl end stædigt at holde fast i den. Men beskæmmende er det for Arbejdstilsynet, at man kan lave så grove fejl som man har gjort i denne sag, siger han til fagbladet.

Arbejdstilsynet er som konsekvens af sagen i gang med at gennemgå 300 sager fra perioden 2009-2012 for at tjekke om tilsynet har begået fejl i sagsbehandlingen.

Kilde: Fagbladet 3F