Bløde stole giver bedre afhøringer

Politiet tager utraditionelle midler i brug

Bløde stole, kunst på væggene og en kop kaffe kan give bedre afhøringer. Det er konklusionen, efter at Østjyllands Politi har haft en kandidatstuderende i tværkulturelle studier til at kigge på afhøringslokalerne. 

Når vidner eller mistænkte skal afhøres er det vigtigt, at de føler sig trygge, og det kan de fysiske rammer være med til at understøtte, mener Thea Bækgaard fra Københavns Universitet, som har været i efterforskningsafdelingen i tre måneder.

- Jeg har set på, hvad den fysiske indretning kan gøre, for at man føler sig godt tilpas, respekteret og taget alvorligt, når man er inde og blive afhørt af politiet. Men jeg har også set på, hvilken betydning det kan have for politiet, at afhøringen foregår i de rigtige omgivelser. For bløde stole, kaffe og ro kan faktisk have en adfærdsregulerende effekt over for nogle mennesker, der ofte er nervøse og utrygge ved situationen. Og er man det, vil man ofte forsøge at komme væk fra situationen, siger Thea Bækgaard i en pressemeddelelse.

Det begynder allerede på gaden

Men det ikke er nok med et afhøringslokale med bløde stole. Borgerne skal mærke ro og tryghed hele vejen op til afhøringslokalet og tilbage igen.

- Formålet med mine undersøgelser er at gøre politifolkene opmærksomme på, hvor meget vores omgivelser påvirker os, så de kan tænke det ind i deres afhøringsstrategi. Men selve afhøringsdisciplinen forbliver det vigtigste værktøj i deres værktøjskasse, siger Thea Bækgaard.

Små forandringer

For medarbejderne i Østjyllands Politis efterforskningsafdeling har det været meget givtigt at have en udefra til at se på afdelingens fysiske rammer med andre øjne.

- Thea har været med til at gøre os opmærksomme på, hvor vigtig kommunikation og omgivelserne er for resultatet af vores afhøringer. Og vores medarbejdere har, i det små, ændret deres indretning af kontorer, men også deres kontakt med borgerne, siger leder af efterforskningsafdelingen for personfarlig og IT-kriminalitet, fg. vicepolitiinspektør Claus Danø i en pressemeddelelse

Han håber på sigt at kunne indrette et decideret afhøringslokale med farver, planter, tæpper og måske et par bløde stole.