DF-politiker om meningitis-vaccine: Økonomi spiller en rolle

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg vil vide mere om ny vaccine mod meningitis

02:22

Ny forskning viser, at det er muligt helt at udrydde meningitis, men en ny vaccine møder modstand hos Sundhedsstyrelsen.

På politisk plan vil formanden for folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF) afvente mere sikkerhed og flere erfaringer. 

Læs også Aarhus-forskere finder vaccine mod meningitis - myndighederne tøver

- Jeg synes, vi skal se på, hvad der er af andre resultater fra andre lande også. Jeg synes, det er interessant, at man kan få udryddet en virus, der er dødbringende, men jeg er også interesseret i, hvad der er af bivirkninger, siger Liselott Blixt til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Derudover indrømmer hun også, at økonomi spiller en rolle – også her hvor der potentielt er menneskeliv at redde.

- Økonomien vil altid spille en rolle. Vi har et sundhedsvæsen, der er under pres. Kan vi udrydde en sygdom med en vaccine, er det jo vejen frem, men det skal ikke være på bekostning af, at nogle måske får bivirkninger af dem, eller at det måske slækker et akutberedskab, siger Liselott Blixt.

I fem år har forskere på Aarhus Universitetshospital afprøvet en vaccine mod den type meningitis, der hedder Type B.

Omkring 500 mennesker har deltaget i forsøget, som viser, at vaccinen virker. 

02:22

VIDEO: Se et indslag om Christina, der fik meningitis.

Luk video

Vi er derhenne, hvor vi efterhånden kan give vacciner, sådan at meningitis, der skyldes bakterier, kan udryddes, siger Lars Østergaard, der er professor i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital i Skejby til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Sundhedsstyrelsen vil dog ikke indføre vaccinen. Heller ikke selv om den tidligere har forårsaget dødsfald.

- De enkelte tilfælde er forfærdelige, og et dødsfald er altid et dødsfald for meget. Men vi er nødt til at holde fast i en vurdering om, at indførelse af vaccination skal ske på baggrund af forekomsten af sygdommen i hele befolkningen og ud fra evidens og en samlet vurdering, så det ikke bliver det emotionelle, som driver det. Og som det ser ud nu, er der ingen anbefalinger om indførelse af vaccination mod meningokokker på vej, siger Bolette Søborg.

Se hele interviewet med Liselott Blixt i videoen øverst i artiklen.