Bliv opereret af en robot

En robot står snart klar til at operere sine første patienter på Aarhus Sygehus

01:00

1 af 2

Robotten er den første af to i Nordeuropa, skriver Århus Stiftstidende.

Robotten har fire arme at udføre sine operationer med. Lægen, som styrer den, sidder i et tilstødende lokale på den anden side af en glasvæg. Men kunne for den sags skyld sidde hvor som helst.

Patienten tilses af narkoselægen og operationssygeplejerskerne, der også assisterer robotten. Ved traditionel kikkertkirurgi ser kirurgen et todimensionelt billede. Den nye robot viser tingene i tre dimensioner.

- Det giver en helt anden fornemmelse at få dybden med, siger overkirurg Peter Chr. Rasmussen fra afdeling P Aarhus Sygehus Tage-Hansensgade til avisen.

Lægen styrer robotten med begge sine hænder. Robotten kompenserer for eventuelle små rystelser på hænderne og fører kniven helt præcist.

To læger kan operere samtidigt, på den måde kan den mere erfarne kirurg undervise den mindre erfarne.

- I princippet kan den operere alt. Fra at fjerne hele endetarmen til de mindste detaljer i øret, siger Peter Chr. Rasmussen til Århus Stiftstidende.

Robotten ejes af hele Aarhus Universitetshospital i fællesskab, men det er i første omgang patienter med tarmkræft, der får glæde af Da Vinci Si, som robotten hedder.Den nye medarbejder koster i omegnen af 15 millioner kroner, og det er Karen Elise Jensens Fond ,der har doneret pengene.