Blev svindlet via Facebook

To kvinder er blevet svindlet via Facebook

02:58

1 af 2

To østjyske kvinder er rystede og forundrede. Ukendte gerningsmænd har på mystisk vis fået adgang til deres bankkonto - via hjemmesiden Facebook - og hævet flere tusinde kroner.

For en uge siden modtog Charlotte Munch fem mails fra Facebook.

- Jeg fik fem kvitteringer fra Facebook på i alt 8.000 kroner, siger Charlotte Munch, der er grafiker fra Silkeborg, og fortsætter:

- Shit, tænkte jeg.

Kvitteringerne er fra køb i et spil, der hedder Texa HoldEm Poker. Og det er et spil, som Charlotte Munch siger, hun aldrig nogensinde har hørt om.

Karin Paaskesen, der også er fra Silkeborg, fik forleden også meddelelser fra Facebook.

- Jeg slog op på min iPad lørdag eftermiddag, og det første, jeg så, var, at der er kommet meddelelser fra Facebook, og jeg tænkte: hvad er det for noget, siger Karin Paaskesen.

Fik også kvittering

Hun havde også fået en kvittering for køb i spillet Texas HoldEm Poker. Næsten 1.000 kroner lyder hendes regning på.

- Jeg fik også en meddelelse fra Facebook om, at de kunne se, at der nok havde været nogen inde på min Facebook-konto, siger Karin Paaskesen. Det samme fik Charlotte Munch af vide.

De undrer sig begge meget, da ingen af dem mener, at de nogensinde har givet Facebook deres kreditkortoplysninger.

Ifølge Ole Graae, der er it-sikkerhedsekspert, kan det hænge sammen på den måde, at kvinderne kan have være inde på hjemmesider, der, uden at kvinderne ved det, har lagt et lille program ind på deres computere.

Programmet har så afluret deres kreditkortoplysninger og adgangskoder til Facebook. Med de oplysninger har de kriminelle, der formentlig sidder udenfor Europa, logget ind på kvindernes Facebook-sider og foretaget købene.

- Pengene bliver lynhurtigt vekslet til en anden valuta, som ikke kan spores, siger Ole Graae, der er senior systemkonsulent hos Multihouse It-partner A/S.

Er utryg

Tyveriet har gjort Charlotte Munch utryg.

- Jeg håber, at jeg kan blive ved med at lave det, jeg laver, uden at der sker mere, men jeg er da meget bekymret. Det har gjort mig utryg - nøjagtigt ligesom hvis der havde været en tyv inde i mit hjem, siger hun.

Ole Graae fortæller, at man kan sikre sig mod sådanne angreb ved at tilmelde sit kreditkort til en sikkerhedsordning, som langt de fleste banker tillader. Det kan du læse mere om her.

I tv-indslaget øverst på siden kan høre mere om tyverierne fra de to kvinder.