Bjarne vil have byrådskollegaer med i biffen: Vi kan lære noget

Byrådsmedlem Bjarne Overmark fra Randers mener, at britisk succesfilm kan være indspark til debat om det sociale arbejdsmarkedssystem

En tømrer med et dårligt hjerte, som bliver hevet rundt i systemet, og en mor, som prostituerer sig for at få mad til sine børn.

Det er to af de historier, man møder i den biografaktuelle og anmelderroste film "Jeg, Daniel Blake".

Filmen gjorde søndag så stort indtryk på Beboerlistens byrådsmedlem Bjarne Overmark i Randers, som efter at have set filmen skyndte sig hjem og skrev en mail til blandt andet borgmester Claus Omann Jensen (V).

Læs også Kristian kan ikke konkurrere med billige frisører: Mit fag er i krise

I mailen foreslår han, at hele byrådet og de kommunalt ansatte gør som ham og tager en tur i biografen for at se filmen:

- Jeg håber, at vi kan bruge filmen til at tænke over, hvad det er for et socialt arbejdsmarkedssystem, vi har i Danmark. I filmen bliver tømreren drevet til vanvid og til sidst dør han og moderen drives ud i prostitution, siger Bjarne Overmark.

Bjarne Overmark er udover byrådsmedlem også advokat og har flere gange været en stemme i debatten om blandt andet dagpenge og gensidig forsørgerpligt. 

Han fortæller, at han jævnligt modtager beskeder fra borgere, som er kommet i klemme i systemet:

- Jeg fik så sent som for et par dage en mail fra en, der har siddet fast i seks-syv år og hele tiden føler, at vedkommende bliver sendt tilbage til start, fortæller han. 

Om resten af byrådet kommer til at følge efter Bjarne Overmark, vides endnu ikke. I hvert fald har han nu ansøgt om få godkendt en biograftur som studietur. 

Filmen "Jeg, Daniel Blake" løb sidste år med hovedprisen Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes. Den er instrueret af engelske Ken Loach og blevet et billede på den trængte arbejdsklasse i Storbritannien. 

Bjarne Overmarks mail om biograftur

Til borgmester og kommunaldirektør med kopi til byrådet og direktionen
 
Jeg har lige været i biografen og se filmen "Jeg, Daniel Blake", instrueret af Ken Loach, vinder af guldpalmen i i Cannes 2016.
 
Filmen handler om, at sygedagpenge- og arbejdsmarkedsystemet i Storbritannien kan drive en mangeårig stabil tømrer i døden, da han bliver midlertidig syg - ligesom filmen fortæller, hvordan det almindelige sociale system kan drive en enlig mor ud i prostitution.
 
På den baggrund stilles følgende beslutningsforslag til førstkommende byrådsmøde:
 
Det besluttes at hele byrådet og alle kommunalt ansatte inviteres på studietur til en eller flere særforestillinger - betalt af Randers Kommune - med filmen Jeg, Daniel Blake af Ken Loach.
 
Arrangementet kan bl.a ses i lyset af Randers Kommunes bidrag til Aarhus som kulturhovedstad i 2017.
 
Venlig hilsen
Bjarne Overmark
Byrådsmedlem for Beboerlisten