Biskop: Kirkegård skal bevares

Den nye biskop Henrik Wigh-Poulsen vil også gerne bevare den gamle psykiatriske kirkegård i Risskov, hvor der er planer om at bygge nyt boligkompleks

Jorden under kirkegården ved Psykiatrisk Hospital i Risskov i Aarhus er solgt. Nu skal der bygges flere hundrede boliger på grunden, der lige nu huser 2148 patienters gravsteder. Sådan lyder beskeden fra Region Midtjylland og Aarhus Kommune.

Gravstenene vil man samle sammen for senere at opføre en mindelund et andet sted på området. Men projektet vækker utilfredshed, og flere vil have det stoppet. Både hospitalspræst Anna Bojsen-Møller og museumsleder Mia Lejsted Bonde fra Psykiatrisk Historisk Museum mener, at det er mangel på respekt overfor de afdøde patienter, og at det bliver et historisk tab. Og heller ikke den nye biskop i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen er begejstret for byggeplanerne.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at man vil gøre det med respekt. Jeg har det bare med den slags, at det er lidt ligesom at sætte de døde på museum. Fordi det er deres sted, og hvis vi kommer og kører en bulldozer hen over det og fjerner benene og sætter stenene ned, så får man en række mindeplader på udstilling, men det er jo ikke det samme. På den måde har man jo ligesom fortrængt denne her historie, som er så vigtig, siger biskop i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen.

Flere går til kamp for at redde psykiatriske gravsteder

Uenig med forgænger

I modsætning til Henrik Wigh-Poulsens var den tidligere biskop Kjeld Holm for nybyggeriet. Og derfor bakkede Aarhus Stift også op om projektet under byggeriets høringsperiode. Boligkomplekset er en del af en ny lokalplan og skal altså ligge på den gamle gravplads i et hjørne af parken bag det nuværende Psykiatrisk Hospital.

Efter planen kommer mindelunden til at ligge et sted på området, hvor der i dag ligger to tennisbaner, som skal sløjfes. Men ifølge biskoppen er en mindelund ikke godt nok.

- Altså vi er enige om mange ting. Det vil jeg straks sige. Men lige hvad det her angår, der er vi ikke så enige. Det er fordi, jeg synes, at det er et enestående, betydningsfuldt sted, både sådan lokalhistorisk og kulturhistorisk. Og også fordi, jeg tænker, at de mennesker, som levede den gang, og som ligger begravet der, havde ikke meget i deres liv, og så bryder jeg mig ikke om, at man også skal tage gravmælet eller gravmindet fra dem og flytte dem et andet sted hen. Det er sådan lidt ligesom: Nu er der ikke plads til jer her, så kan i komme ned på tennisbanerne at ligge, siger Henrik Wigh-Poulsen.

I videoen øverst i artiklen kan du høre Biskop Henrik Wigh-Poulsen og byrådspolitiker Gert Bjerregaard debattere emnet i nyhedsstudiet på TV 2 | ØSTJYLLAND.

Endnu en ulykker i krydset ved Ringvejen og Edwin Rarhsvej

playPolitijagt førte til ulykke i dødskrydset

auh

playNy covid-bemanding betyder aflyste operationer

Østjyllands Brandvæsen brandbiler

Lejlighedsbrand på ø: Færge vender rundt for at hente brandbiler

AUH Danmarks bedste

play Universitetshospital opgraderer: Fast bemanding til covid-patienter

coronatest podning corona covid-19 visir

Smittetrykket stiger i Favrskov: Nu indføres flere restriktioner

Coronatest Region Midt 20.08.2020

Corona-opdatering: 1603 nye smittede med coronavirus