Biolog: Lad være med at fodre storken

Fodring kan give storken dårlige vinter-vaner, fortæller Emil Skovgaard Brandtoft

02:27

1 af 2

Mange dyrevenner har siden i går, torsdag, udtrykt bekymring for en enlig og sulten stork på en mark syd for Aarhus.

Storken skulle egentlig være fløjet til de varmere lande vinteren over, men fordi den er ung og ikke har fundet sig en flyve-makker er den nu strandet alene i Danmark.

Flere beboere i området har løbende fodret storken med rejer, og i dag er foreningen Storkene.dk trådt til med lovning på en fryser fyldt med fisk og en rede.

Vinterhjælp til stork: Den kan overleve, hvis den får mad nok

Selvom maden og reden kan være med til at redde storken, så er det ikke nødvendigvis det rigtige at gøre, fortæller Emil Skovgaard Brandtoft, som er biolog ved Naturhistorisk Museum i Aarhus

- Det er ikke nødvendigvis positivt for arten, og det bliver også hårdt arbejde for dem der skal rende rundt og fodre dem om vinteren, siger han i et interview på TV 2 | ØSTJYLLAND.

Stork får dårlige vaner om vinteren

Han frygter, at fodringen af storken kan være med til at give den en dårlig vane, som betyder, at den heller ikke i fremtiden flyver til eksempelvis Sydafrika, når det kolde vejr indtrækker.

I eksempelvis England har man tidligere set eksempler på fuglearter, som har vænnet sig til fodring om vinteren og derfor har droppet flyveturen sydpå.

Fodring af storke kan på samme måde føre til unaturlig adfærd, siger Emil Skovgaard Brandtoft:

- De kommer ikke til at kunne klare sig på egen hånd. De bliver afhængige af vores hjælp for at overleve.

Rådet fra den aarhusianske biolog lyder, at storkene skal leve uden for megen indblanding fra mennesker, hvilket også betyder nul fodring:

- For artens bedste så lad den være i fred.

Du kan se hele interviewet med biolog Emil Skovgaard Brandtoft i videoen øverst i artiklen.