Biogas til Hørning

Beslutning om nyt anlæg er taget

Byrådet i Randers vedtog mandag aften Kommuneplan 2013. Som en del af planen er det nu blevet besluttet, at kommunen placerer et nyt biogasanlæg ved Hørning syd for Randers. 

- Vi har stået over for en svær opgave, fordi der i befolkningen er stor modstand imod at komme til at bo i nærheden af et biogasanlæg. Som kommune har vi dog været forpligtiget til at pege på en placering, og det har vi gjort, fortæller fungerende borgmester Steen Bundgaard (S)

Tvungen opgave

Randers Kommune har haft en tvunget opgave med at udpege mindst en placerings til den nye kommuneplan. Ligesom alle andre danske kommuner med Landbrugmed. Målet er, at der i 2020 skal være opført 40 - 50 nye anlæg på landsplan. Staten ønsker, at halvdelen af husdyrgødningen i dansk landbrug fremover skal omdannes til biogas, der kan forsyne danskerne med grøn energi

I foråret  blev en placering i Assentoft droppet samtidig med, at en placering ved nabobyen Hørning kom i høring. Som ved de tidligere høringer førte det til massive borgerprotester. Landsbyens indbyggere har blandt andet indsamlet godt 500 underskrifter.

"Når valget falder på Hørning, skyldes det, at vi har lyttet til borgerne i Fårup og Øster Tørslev, hvor vi lige har placeret vindmøller. De opfordrede os til at sprede de gener, der kan være forbundet med at bekæmpe klimaforandringerne, mere i hele kommunen, så vi ikke koncentrerer klimavenlige anlæg nord for Randers By. Det har vi lyttet til, siger formanden for miljø- og teknikudvalget Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten).

Der er ingen konkrete planer og investorer for anlægget endnu.