Trump er færdig: Men hvad betyder det for dig?

Så er det sikkert, USA får ny præsident. Men hvad betyder det egentlig, om det er Biden eller Trump, der sidder i Det Ovale Værelse på den anden side af Atlanten? Vi har spurgt en dansk-amerikaner, en politiker og ekspert.

- Jeg tænker, at det bliver mere forudsigeligt, hvordan de kommer til at føre deres politik. De sidste fire år har vi ikke vidst, hvad Donald Trump kunne finde på at gøre og sige. 

Sådan siger dansk-amerikanske Liva Lund Sørensen fra Aarhus. Hun er adopteret fra USA af sine danske forældre. Hun er med andre splittet af Atlanterhavet mellem de to lande, som hun kalder hjem. USA og Danmark. 

Men hun er langtfra den eneste, der jubler over, at det endelig er blevet officielt, at det er Joe Biden, der bliver USA's næste præsident. 

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har i de sidste fire år lagt bånd på sig selv for at sikre et godt forhold til USA. Men det har været svært med Donald Trump som præsident. 

- Aftenen føles pludselig ikke så mørk. Nu har vi overstået fire år med kaos og følelsen af at være med i et realityshow, siger han om den amerikanske præsident, der indtil videre ikke har erkendt sit valgnederlag. 

Joe Biden bliver USA's 46. præsident
Joe Biden bliver USA's 46. præsident Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix

Kan sove trygt om natten

Michael Aastrup Jensen glæder sig ligesom Liva Lund Sørensen over udsigten til et mere stabilt forhold til USA. 

- Nu kommer der en voksen i lokalet, når vi taler med USA. Det har vi brug for, for USA er vores nærmeste allierede og en stor handelspartner.

Derek Beach er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han mener, at danskerne kommer til at kunne sove lidt mere trygt i fremtiden med Joe Biden i Det Hvide Hus. 

- Vi har set USA som en storebror, der hjælper os og beskytter os. Det har Trump jo sået tvivl om. Jeg ser det her som en tilbagevenden til den hverdag, vi kender, siger professoren.

En betragtning Michael Aastrup Jensen er helt enig i. 

- Vi får en præsident, hvor vi ikke behøver være bange for, hvad han kan finde på. Jeg er meget glad for, at han ikke sidder med knappen til atombomberne længere, siger han.  

Grønne investeringer til Østjylland

Derek Beach forudser også, at Joe Biden vil trække sit land i en mere grøn retning. Væk fra kul og olie som Donald Trump ellers har været en varm fortaler for. 

Det er helt klart, at bare det, at de er med i klimakampen igen og prøver at være med til at løse problemerne i stedet for at bidrage til problemet, er en kæmpe fordel, siger Derek Beach.

Og det kan få direkte effekter i Danmark og Østjylland: 

- Der har Danmark stærke interesser. Jeg kunne forestille mig, at Vestas’ aktier kommer til at stige, siger professoren. 

Michael Aastrup Jensen ser også særdeles positivt på udsigten til en præsident, der har bebudet grønne investeringer i milliardklassen. 

- Man kan forvente, at gode østjyske virksomheder vil gå en meget lys fremtid i møde, siger han. 

Michael Aastrup Jensen har lagt båd på sig selv i fire år under Trump
Michael Aastrup Jensen har lagt båd på sig selv i fire år under Trump Foto: Bjarke Bo Olsen - Ritzau Scanpix

Glæder sig til ro 

Liva Lund Sørensen følger udviklingen i USA på sin mobiltelefon under bordet til en familiemiddag i svigerfamilien. Hun tænker ikke så meget på investeringer og klimaaftaler i Paris. 

Hun frygter i stedet, hvad Donald Trump kan finde på at gøre, nu hvor han har tabt valget til Joe Biden. 

Den 31-årige dansk-amerikaner er dog sikker på, at han forlader kontoret på den ene eller anden måde den 20. januar, hvor embedet officielt bliver overdraget ved en stor ceremoni i Washington D.C. 

- Jeg glæder mig til ro, stabilitet og tryghed, som vi har savnet de sidste fire år, siger hun.

Liva Lund Sørensen glæder sig, Joe Biden bliver præsident
Liva Lund Sørensen glæder sig, Joe Biden bliver præsident
Collage med antivac

Overlæge svarer på 6 spørgsmål fra corona-skeptikere

142592339_702487210432877_8282048361084212641_o

Børn fryser: 100 poser med overtøj og støvler på vej til vuggestuer og børnehaver

Untitled collage

Kan få ny og unik uddannelse i naboby - men det vækker ikke glæde

drab Vilhelm Bergsøes Vej

41-årig sigtet for drab på kammerat

politibil

Tyve brød ind i hus, imens familie var hjemme

IMG_4581

playBenny har lejligheden fyldt med Star Wars - og konen ligner Princess Leia