Betjente skal teste fangers psyke

Fængselsbetjente i blandt andet Århus skal fremover undersøge varetægtsfængslede for psykiske lidelser.

Fængselsbetjente med godt et halvt års teoretisk uddannelse bag sig skal fremover teste og undersøge varetægtsfængslede for psykiske lidelser.

Det forudser Ina Eliasen, kontorchef i Direktoratet for Kriminalforsorgen, som administrerer et pilotprojekt i arresthusene i Odense, Århus og København. Her skal samtlige varetægtsfængslede i de kommende fire år undersøges for psykiske lidelser af sygeplejersker og psykiatere.

Men når undersøgelserne efter alt at dømme skal spredes til resten af landet, bliver det nødvendigt at inddrage ikke-lægefagligt personale.

- Manglen på psykiatere er så stor, at vi får problemer med at besætte stillingerne. Derfor er vi
gang med at undersøge mulighederne for at lade eksempelvis fængselsfunktinærerne gennemføre undersøgelserne, siger Ina Eliasen fra Kriminalforsorgen til Fyens Stiftstidende.

Hverken de fængselsansatte eller de kriminelles interesseorganisation, Krim, er specielt begejstret for idéen.- På den ene side er det positivt, at der arbejdes på at få kortlagt omfanget af psykisk syge indsatte. De hører ikke til i et fængsel, og det vil lette vores arbejde,
hvis de ikke var der. Men jeg er bekymret for, at vi med vores 26 ugers teoretiske uddannelse og meget sparsomme sundhedsfaglige viden skal erstatte en psykiater, siger Kim
Østerbye, formand for Dansk Fængselsforbund.

Hanne Ziebe, forsvarsadvokat og sekretariatschef i Krim, frygter konsekvenserne.

- Det svarer til, at man sætter hospitalsportører til at operere patienterne. Psykisk syge kriminelle er samfundets svageste, og derfor skal de have de bedste ressourcer.

Fængselsbetjente er gode til at låse og åbne døre, men psykiatere og psykologer er de altså ikke, siger Hanne Ziebe. Der findes ingen præcise tal for, hvor mange psykisk syge, der er i de danske fængsler, men flere undersøgelser viser, at det er omkring 20 procent.