Betjent forsøgte at tale sig fra fartbøde: Riv den over!

En 44-årig politibetjent er blevet dømt for embedsmisbrug, efter at han fik en fartbøde på weekendtur med familien i Aarhus

Den 44-årige betjent kom med konkrete forslag til, hvordan hans kolleger skulle annullere hans fartbøde. Genrefoto. Foto: Tommy Kofoed - Scanpix

En 44-årig politimand gik over stregen, da han i november sidste år forsøgte at tale sig ud af en fartbøde i Aarhus.

Det slår Vestre Landsret fast, der onsdag idømte politimanden ti dagbøder à 250 kroner, oplyser senioranklager Christina Schou.

Læs også Fare for Letbane-ulykker: Lukker for højresving i farligt kryds

I byretten blev manden frifundet.

- Han blev dømt for at forsøge at tale sig ud af bøden ved at komme med konkrete forslag til de to betjente, der stoppede ham, siger Christina Schou.

Hvor det går galt er, da manden begynder at anvise, hvordan bøden kan komme til at gå væk. Han foreslår jo rent faktisk noget ulovligt, og det straffes han for.

Christina Schou, senioranklager

- Han foreslog, at bødepapiret skulle renskrives eller helt rives over, tilføjer hun.

Den ene af betjentene var godt klar over, at situationen begyndte at bevæge sig ud ad en farlig sti.

- Han siger til den dømte politibetjent, at han skal lade være - ellers kan sagen ende hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), fortæller Christina Schou.

Det lod dog ikke til at stoppe den 44-årige. Han blev derfor senere meldt til DUP, som gik videre med sagen.

En skærpende omstændighed

Mange trafikanter kan måske genkende frustrationen ved at få en bøde. Det er op til en konkret, juridisk vurdering, om det er i orden at brokke sig over en bøde.

I dette tilfælde er det en skærpende omstændighed, at det var en politibetjent. Det er dermed embedsmisbrug, som manden er blevet dømt for.

Betjenten blev standset under en weekendtur med familien på Strandvejen i Aarhus. Han kørte 76 km/t på en strækning, hvor det kun er tilladt at køre 50. Foto: Google Street View

 - Hvor det går galt er, da manden begynder at anvise, hvordan bøden kan komme til at gå væk. Han foreslår jo rent faktisk noget ulovligt, og det straffes han for, siger Christina Schou.

Det var 13. november 2016, at han under en weekendtur med familien på Strandvejen i Aarhus blev stoppet. Han kørte 76 kilometer i timen på en strækning, hvor det er tilladt at køre 50 kilometer i timen.

Læs også Betalte ven for at acceptere fartfældefoto: Den gik ikke

Han erkender, at han kørte for stærkt. Men i retten afviste han, at han forsøgte at tale sig ud af bøden. Han bemærkede, at der blot var tale om sarkasme og "vagtstuejargon".

Den forklaring købte landsretten dog ikke.

Det er uklart, hvad dommen betyder for mandens virke i politiet. Det skal Rigspolitiet nu tage stilling til.