Betaler mest for Vestagers reform

Bliver den største taber i ny reform

Langeland vinder mest på planen om at flytte penge fra by til land, mens den er dyrest for Horsens.

Det hjælper åbenbart ikke Horsens, at dens borgmester, Jan Trøjborg (S), sidder på den magtfulde post som formand for Kommunernes Landsforening.

Horsens bliver nemlig den allerstørste taber i den reform af den kommunale udligning, som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil gennemføre.

Jan Trøjborg kalder det "bizart", at Horsens er den kommune, der skal aflevere allermest, udregnet i procent af beskatningsgrundlaget.

- Det ser ud til, at Horsens Kommune skal straffes økonomisk for at forsøge at komme på omgangshøjde med andre kommuner hvad angår uddannelsesniveau. Horsens Kommunes skattegrundlag ligger jo væsentligt under landsgennemsnittet, lyder hans kommentar.

Borgmester: Horsens straffes dobbelt
Jan Trøjborg mener, at Horsens Kommune bliver dobbelt straffet med det fremlagte forslag, der vil koste kommunen omkring 71 millioner kroner.

Det betyder, at Horsens skal hæve sine skatter med omkring 0,6 pct. for at beholde de samme indtægter, som kommunen har i dag.

Reformens største vinder er ubestridt Langeland, der, hvis reformen går igennem, kan øge sine udgifter med omkring 21 millioner kroner eller sænke skatten med det samme beløb.

Ønsker at ændre omfordeling
Margrethe Vestager ønsker at ændre den måde, hvorpå der omfordeles fra rige til fattige kommuner. Alt i alt lægger hun op til at flytte 400 millioner kroner fra de større byer til landdistrikterne og de tyndt befolkede områder.

Opgjort i kroner og øre er det Københavns Kommune, der skal aflevere flest penge. Hovedstaden skal af med knap 241 millioner kroner mere, end den skal under det nuværende system.

Lolland får tilført det højeste beløb, nemlig 48 millioner kroner mere, end kommunen får i dag.

Samlet set flytter den kommunale udligning rundt på næsten 11 milliarder kroner. Det tal bliver der ikke ændret ved.