Bestyrelse skylder 39 mio. kr. i Aarhus Lokalbank

Banken drives med forhøjet risiko, og for få dage siden kom det frem, at bestyrelses-medlemmerne skylder 39 mio. i banken.

Det var Børsen, der afslørede, at de otte medlemmer af bestyrelsen i Aarhus Lokalbank tilsammen skylder 39,1 mio. kr. til banken, og at der kun var stillet sikkerhed for 13,1 mio. kr.

Det fik professor ved Copenhagen Business School (CBS), Morten Samuelsson, til at stille spørgsmålstegn ved, om bestyrelsen er i lommen på bankens direktion. Han mente også, at finanstilsynet burde overveje at tvangsfjerne den adm. direktør i Århus Lokalbank, Per Hermansen.

Aarhus Lokalbank købte 30. december 2009 tre insolvente investeringsselskaber fra otte af bestyrelsesmedlemmerne med adm. direktør Per Hermansen i spidsen. De otte bestyrelses-medlemmer fik 1,3 mio. kr. for selskaberne, der havde en negativ egenkapital på 10 mio. kr., og som skyldte banken over 17 mio. kr., der var lånt til investering i aktier i netop Aarhus Lokalbank tilbage i 2006.

På den måde sikrede Per Hermansen og syv af hans chefkolleger i Aarhus Lokalbank ifølge Børsen sig en uventet formuegevinst på adskillige mio. kr.

Bestyrelsesformand Rasmus Juhl Rasmussen har forklaret, at , at banken betalte 1,3 mio. kr. for de tre selskaber, fordi det skattemæssige underskud var penge værd for banken. Men sådan kan man ikke gøre, sagde Morten Samuelsson til Børsen og udtalte:

- Banken prøver at camouflere, at bankens ledelse ikke er fit & proper ved at lave en handel, der løsner dem for gælden, og så giver man en forklaring om, at man har betalt markedsprisen, fordi der er et skattemæssigt underskud. Det er noget vås. Det lyder som en forklaring til lejligheden, som er meget let at gennemhulle. Og så er denne ligning reduceret til, at det her svarer til, at banken nedskriver på ledelsens engagementer. Og så er ledelsen ikke fit & proper, sagde Morten Samuelsson.