Bestseller-ejer mistede tre børn i terrorangreb: I dag bliver de begravet

Lørdag tager Bestseller-familien Holch Povlsen afsked med sine tre børn, som blev dræbt i et terrorangreb i Sri Lanka påskedag.

Lørdag bliver de tre danske ofre for terrorangrebet i Sri Lanka begravet. Begravelsen finder sted ved Aarhus Domkirke. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

OPDATERING KL. 18.43: TV2 ØSTJYLLAND var til stede ved Aarhus Domkirke i forbindelse med ceremonien.

Her kan du læse mere samt se en video fra stedet.
___

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen og hustruen Anne mistede for 13 dage siden tre af deres fire børn under bombeangrebet i Sri Lanka.

I dag, lørdag, tager parret, familie og venner afsked med børnene.

Efter familiens ønske er begravelsen delt op i en offentlig del og en privat del.

Læs også Bestseller-milliardærs tre børn dræbt i terrorangreb

Første del af begravelsen begynder i Aarhus Domkirke klokken 14. Her er der ceremoni i cirka en time ved Domprovst Poul Henning Bartholin.

Flere borgere har lagt blomster foran Aarhus Domkirke.

Der er plads til cirka 1.000 mennesker i kirken, og blandt deltagerne er blandt andet Kronprinsfamilien, som deltager til begravelsen som parrets venner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltager også til begravelsen som officiel person.

De tre børn havde også en stor omgangskreds med klassekammerater og venner fra fritidsaktiviteter, og familien ved ikke, hvor mange af dem, der kommer.

Første del af begravelsen finder sted i Aarhus Domkirke. Området foran kirken er afspærret, og derfor kommer gæsterne ind fra siderne.  Bombehunde har afsøgt selve området og det pressepodie, der er opsat foran Domkirken. Foto: TV2 ØSTJYLLAND.

Markerer begravelsen over for offentligheden

Familien ønsker dog også at markere begravelsen over for offentligheden, og derfor har de lavet et podie foran Domkirken til pressen. Herfra kan medierne dække begivenheden og følge med på behørig afstand.

Pressen er dog kun inviteret med til den af begravelsen, som foregår ved Aarhus Domkirke.

Efter ceremonien i Domkirken kører tre rustvogne til Ormslev Kirke, som ligger lidt uden for familiens bopæl i Stavtrup vest for Aarhus, og her henstiller familien til, at dette foregår privat.

Ved Ormslev Kirke er der jordpåkastelse, og efterfølgende er der privat ceremoni på Constantinsborg, hvor familien bor.

Begravelsen af Bestseller-familiens børn markeres også med med flaget er på halv over Bestseller-bygningen på Aarhus Havn. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau/Scanpix

Takker borgere for mindehøjtidelighed

Anders Holch Povlsen og hustruen Anne har ikke ønsket at sætte ord på tabet, men efter mindhøjtideligheden torsdag den 26. april på Brande Torv, sendte parret en sms-besked, hvor de takkede de 700 borgere, der var mødt op. 

Tabet af vores elskede børn Alma, Agnes og Alfred er helt ubegribeligt.

Anders & Anne Holch Povlsen i en sms-besked

Til mindehøjtideligheden læste præst Arne Holst-Larsen en sms op fra det danske par, der mistede tre af parrets fire børn ved bombeangrebet i Sri Lanka påskedag.

- Vi sender jer de kærligste hilsner, kærligste tanker og er dybt taknemmelige over alt den hjertevarme, vi har modtaget de seneste dage, stod der ifølge Herning Folkeblad.

Læs også Lokale arrangerer fakkeltog for terrorramt familie

- Tabet af vores elskede børn Alma, Agnes og Alfred er helt ubegribeligt.

Ved mindehøjtideligheden blev der med accept fra familien uddelt fakler, sunget fællessange og holdt to minutters stilhed for alle ofre og pårørende.

01:21

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND var til stede ved mindehøjtideligheden, men holdt efter aftale en solid afstand til arrangementet. Video: TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

Luk video

Flere tusinde til mindehøjtidlighed

Mindst 253 mennesker mistede livet ved angrebene i Sri Lanka på påskedag 21. april. Samtidig blev flere hundrede sårede. 

Bestseller-ejerens børn mistede livet, da to bomber eksploderede på Hotel Shangri-La i Colombo.

Læs også Tre børn dræbt: Lokale lægger blomster hos Bestseller-ejer

Det er første gang, at familien udtaler sig efter angrebet.

- Med de mange dejlige mennesker vi har omkring os, nære venner, dygtige kolleger og vores kærlige familie, vil vi sammen komme gennem det. Vi sætter umådelig stor pris på den medmenneskelighed, der også vises i Brande i aften - overfor ikke kun vores familie og børn, men over for alle ofrene for de grusomme handlinger på Sri Lanka. Anders & Anne, lyder det i smsbeskeden. 

Her kan læses en række af de kondolencer, der strømmede ind til familien på TV2 ØSTJYLLANDS Facebooks-side i dagene efter angrebet.

Mindehøjtideligheden blev afsluttet med Eric Claptons sang "Tears in Heaven".

I byen Stavtrup blev der også afholdt mindehøjtidelighed. Her gik flere tusinde mennesker fra den lokale Rema 1000 til gårdspladsen på Constantinsborg, hvor familien bor.

01:38

VIDEO: Lokale har tidligere lagt blomster ved Constantinborg, hvor familien bor.

Luk video

REDAKTIONELLE OVERVEJELSER

En familie i Østjylland har lidt et ultimativt tab ved terrorangrebet i Sri Lanka.

Vi finder, det er vores pligt og opgave som lokalt medie at skildre, når den internationale terror rammer ind i vores helt nære cirkler. Der er en skole, en landsby, mange arbejdspladser og tusindvis af medarbejdere, der er berørte af det hændte. Vi kan se, at det derudover optager mange andre østjyder, der ønsker at udtrykke deres forfærdelse og medfølelse til de efterladte.

Vi har naturligvis mange overvejelser om etik og respekt for den ramte familie, og der er mange detaljer og billeder, vi helt bevidst ikke bringer. Vi respekterer familiens ønske om, at vi ikke filmer på privat grund, og vi bruger ikke billeder fra familiens sociale medier. Men vi mener også, at vi ville svigte vores opgave, hvis vi ikke beskæftiger os med denne historie, og de reaktioner den medfører. Det er pressens opgave at vise virkeligheden, også når virkeligheden er så tragisk, som den er i dette tilfælde.

Flere brugere både på vores egne platforme samt andre mediers har udtrykt kritik af, at medierne omtaler familien ved navn. Men vi mener omvendt, at det er det mest respektfulde at sætte navn på de uskyldige ofre, som har betalt den ultimative pris. De var borgere i vores nærområde, elever på en lokal skole, venner med nogle – og nogens børn og børnebørn. De er mere end bare navnløse ofre.

Venlig hilsen, redaktionen