Besparelser på handicapområdet

Kommuner planlægger besparelser på handicapområdet

02:08

1 af 2

Samtlige kommuner i Region Midtjylland planlægger at skære i omsorgen for de udviklingshæmmede på de kommunale institutioner.

Nedskæringerne kommer samtidig med, at pårørende på det bosted, hvor en udviklingshæmmet mand omkom efter tumult med personalet, fortæller om elendige forhold for beboerne på grund af mangel på personale.

De pårørende til beboere i Kærvang frygter derfor for fremtiden.

- At der bliver endnu mindre personale i normeringen. Det er den frygt, som jeg har, siger Peter Hjulmand, der er næstformand i Bruger- og Pårørenderådet i Kærvang.

Se: Afviser kritik efter dødsfald

Mens Folkemødet på Bornholm var på sit højeste, mødtes 28 borgmestre og kommunaldirektører fra Region Midtjylland på et strandhotel i Nexø.

Her skulle de blandt andet finde fælles fodslag om besparelser på handicapområdet

I referatet af mødet på Bornholm fremgår det, at borgmestrene derfor bliver sendt hjem med en indstilling om at, "der foretages en reduktion af taksterne med minimum 3 procent i perioden 2016-2018 med mulighed for at medregne en reduktion af taksterne, som er gennemført i 2015".

- Vi har en bekymring om, at det betyder yderligere besparelser på handicapområdet, og det er selvfølgelig bekymrende, når nu det er så stramt, som det er for øjeblikket, siger Peter Hjulmand.

Se: Dødsfald på bosted undersøges

For oveni borgmestrenes egne besparelser kommer også regeringens ventede besparelser på 2,4 milliarder kroner fra kommunerne. En del af pengene kommer tilbage i velfærdspakker, hvor helt særlige grupper prioriteres.

- Og det er jo børn, folkeskolen og ældreområdet, men handicapområdet er ikke nævnt. Og hvis så det betyder, at der også skal spares i forhold til den ene procent på handicapområdet i Norddjurs kommune, så er det dobbelt i forhold til den nuværende situation, siger Peter Hjulmand.

Tidligere på ugen mistede en beboer på Kærvang livet i forbindelse med, at han blev fastholdt af fire ansatte. De pårørende har tidligere gjort både forvaltningen og politikerne i Norddjurs Kommune opmærksomme på, at normeringen var uacceptabel

Se: Dødsfald: Intet strafbart

De pårørende har også i et såkaldt bekymringsbrev gjort forvaltningen opmærksom på, at den nu afdøde beboer var så udadreagerende og voldlig, at han var fejlplaceret.

- Det er frygtelig tragisk, og jeg tror egentlig, at det kunne have været undgået, siger Torben Nimb Isling, der er formand i Bruger- og Pårørenderådet i Ørsted.

De kommunale besparelser på tre procent skal godkendes i de enkelte kommunalbestyrelser og byråd ved efterårets budgetforhandlinger.

Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), der også er formand for kommunesamarbejdet i Region Midtjylland, er på ferie, og han har derfor ikke ønsket at deltage i artiklen.

Du kan se mere om besparelser i tv-indslaget øverst på siden.