Beredskab om havnekameraer: Vi håber, at de kan redde liv

Aalborg Universitet er ved at udvikle et nyt system, der skal forhindre drukneulykker. Aarhus og Randers Havn holder skarpt øje med i udviklingen

02:12

Hvis en person falder i Aalborg havn, vil der i fremtiden lyde en alarm hos beredskabet, og hjælpen kan være fremme i løbet af få minutter.

Det er Aalborg Universitet og Nordjyllands Beredskab, der er i gang med at udvikle teknologien, og i Randers og Aarhus følger man arbejdet nøje.

I Randers vil de sætte ekstra lys op på havnen, og de følger udviklingen i Aalborg nøje.

- Vi har talt med vores beredskab, og de snakker tæt med Aalborg. Hvis forsøget i Aalborg falder heldigt ud, vil vi overveje, om det også er noget, vi kan implementere i Aarhus, siger Kim Gulvad, der er chef for Center for Byens Anvendelse under Teknik og Miljø. 

Læs også Trygfonden: Randers Havn har gjort meget for sikkerheden

- Det er jo klart, at hvis det her system kommer til at fungere, så vil det være interessant for Randers og for mange andre havne i landet, siger John Morgen, der er havnedirektør i Randers.

Kan filme i mørke

Teknologien, som Aalborg Universitet arbejder på, består af varmesøgende kameraer på havnekajen, som sender en alarm til beredskabet, hvis en person falder i havnen. 

Der er to termiske kameraer på Aalborg Havn. Lige nu kan de filme folk, men ikke sende et signal til beredskabet.

Billedet er taget af et af de termiske kameraer, da vores reporter hoppede i Aalborg Havn.

På kameraoptagelserne kan redningsfolkene følge personen i vandet, selvom det er mørkt, og i løbet af kort tid vil de kunne nå frem til stedet.

- Det handler jo om at få nedbragt reaktionstiden, fordi hvis vandet er koldt, betyder det rigtig meget, om der går få miniutter eller 10-15 minutter. Så vi håber meget, at det her kan være med til at redde liv, siger Henrik Svendstrup fra Nordjyllands Beredskab.

Systemet er testet

Aalborg Universitet har filmet havnekajen med de termiske kameraer i over 100 timer over flere weekender, og de kan se, at det virker.

Et styrbart kamera følger her vores reporter på vej op af havnen.

- Vi kan se, at softwaren kan genkende, når der kommer folk ud på kajen. Vi kan også se, at folk er uforsigtige om natten i weekenderne og står ude ved kanten og tisser, så der er risiko for ulykker, siger Rikke Gade, der er assisterende professor ved Aalborg Universitet. 

Lige nu mangler Aalborg Universitet at færdigudvikle teknologien, der får alarmen til at ringe hos beredskabet. 

Mørke skyld i ulykker

Ifølge Trygfonden skyldes drukneulykker i størstedelen af tilfældene, at folk er alene på havnen om natten.

Deres nyeste tal viser, at 211 personer er druknet i danske havne mellem 2001 og 2014

Læs også Nye kæmpebølger i Aarhus Bugt: Roklub kræver handling

De har samarbejdet med Aarhus og Randers Havn om at få sat lysende stiger op langs havnebassinet, så folk, der er faldet i havnebassinet, kan se, hvor de skal svømme hen.

Billedet viser en af de lysende stiger på Randers Havn.

Randers er det sted i Danmark, hvor der er sket næstflest drukneulykker de seneste år. Derfor vil kommunen ligeldes lave en kampagne, der skal få folk til at følges hjem med andre efter byture.

Sammen med Trygfonden vil Randers Kommune derudover arbejde på at få mere lys op på havnen.

Ulykker i Randers Havn

- 12 druknedøde i Randers siden 2009
- 67 pct. mænd og 37 pct. kvinder
- 84 pct. var alene
- Alle ulykker skete i mørke